Nie wiem ile razy już robiłam tę surówkę, fotografowałam, jadłam i później jej nie publikowałam. Ta ze zdjęcia została zjedzona jakieś półtora tygodnia temu. Tak, dobrze liczycie, to był piątek. Surówka była dodatkiem do ryby i ziemniaków. Nie, nie praktykujemy postów, jakoś tak po prostu wyszło. Nie wiem kto wymyślił takie połączenie, ale to jest połączenie idealne. Nic nie pasuje mi tak do ryby jak tłuczone ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.
Nie lubię wydziwiać z tą surówką. Czasami próbowałam coś czarować, ale to było bez sensu. Od dłuższego czasu robię ją cały czas tak samo. Bez kminku, z jabłkiem, marchewką, cukrem, cebulą. Jedyne „dziwactwo” to używanie do niej oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Pasuje mi choćby bardziej niż moja ukochana oliwa extra virgin. Dodanie do niej dymki też nie jest żadnym dziwactwem. W surówce i tak ląduje zawsze jakaś cebula (zwykła lub czerwona), a dymka to przecież także cebula. Postanowiłam ją więc dodawać od czasu do czasu, pasuje równie dobrze. A skoro teraz zaczyna się sezon na zioła, szczypiorki i inne dymki, postanowiłam Wam sprzedać ten pomysł.
Wertowałam dziś zdjęcia, jakie mam gotowe do publikacji i pomyślałam, iż środa to dobry czas na tego typu wpis. Wielkimi krokami zbliża się piątek, więc na bank część z Was będzie robić na obiad surówkę z kiszonej kapusty. Zróbcie ją z dymką, nie pożałujecie. Nie popsuje jej smaku, nieznacznie ją tylko zmieni. Na plus.
Teraz przyszedł mi do głowy pomysł na ukiszenie młodej kapusty. Robiliście już kiedyś? Bo jeść, to ją jadłam, na pewno będzie niedługo dostępna w warzywniakach. Pod dzisiejszym przepisem będzie choćby link do surówki z młodej, rzućcie sobie okiem, o ile macie ochotę. A co do kiszenia w domu, poszperam w internecie, na pewno ktoś to już robił. Ja kisiłam już kiedyś w domu kapustę, choćby z powodzenie, ale to była zwykła kapusta. Jedyne czego się w sumie obawiam to to, iż z tego całego kiszenia wyjdzie mi breja, a nie chrupiąca, kiszona kapusta.
Składniki:
300 g kiszonej kapusty
1 dymka (biała i zielona część)
1 duża marchewka
1 jabłko
pół łyżeczki cukru
sól (opcjonalnie)
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia (można użyć zwykłego)
Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, dymkę drobno szatkujemy. Do kapusty dodajemy starte jabłko z marchewką, dymkę, cukier, olej rzepakowy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy.
Podobne przepisy:
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z młodej kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki