Bardzo prosta, szybka i smaczna surówka z kapusty kiszonej, cebulki i śmietany. Idealna do zrobienia tuż przed obiadem. Przygotujesz ją w kilka minut. Wystarczy pokroić cebulkę, dodać kapustę kiszoną i wymieszać ze śmietaną.
Pomysł na dość oryginalne połączenie smaków podpatrzyłam w programie „Ostoja przyrody”. Z początku sceptycznie podchodziłam, ale w końcu zaryzykowałam i spróbowałam. Efekt zaskakujący :-). Połączenie słonego, kwaśnego i słodkiego smaku, okazał się strzałem w dziesiątkę. Surówka jest tak dobra, iż nie potrzeba żadnych przypraw.
Składniki na surówkę.
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje surówki dla dorosłych osób.
- 500 g kapusty kiszonej *
- 60 g cebulki (1 mała sztuka)
- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
* Użyłam domowej kapusty kiszonej. jeżeli masz kapustę ze sklepu, lub domową mocno ukiszoną, to koniecznie przepłucz ją w wodzie i oczywiście odsącz.
Sposób wykonania surówki.
Do przygotowania surówki z kapusty kiszonej, cebulki oraz śmietany potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża, deski do krojenia, łyżki oraz salaterki.
Zanim przystąpisz do przygotowywania surówki, spróbuj jej smak. jeżeli jest za kwaśna, to przepłucz w wodzie i odsącz na sicie lub durszlaku.
Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę.
Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku, a jeżeli jest za słona o płuczę w zimnej wodzie i odsączam na sicie.
Przygotowaną cebulkę oraz kapustę wrzucam do salaterki lub miski. Dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam.
Surówkę z kapusty kiszonej, cebulki i śmietany podaję do obiadu zaraz po zrobieniu. Jest smaczna i soczysta. Doskonale zastępuje popularną surówkę z kapusty kiszonej.
Wskazówki.
- Surówka nie nadaje się do przechowywania, gdyż podchodzi wodą.
- Nie dodałam żadnych przypraw, ale jeżeli chcesz, możesz oczywiście posypać np świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
- Zamiast cebulki możesz użyć pora.
- Surówka idealnie będzie smakowała z dodatkiem pokrojonego w drobną kostkę jabłka. Smacznego!