Wrzucenie paczki brokułów, czy innych mrożonych warzyw, do gotującej się wody lub na parę trwa minuty. Jeszcze krócej - zmiksowanie szpinaku z owocami na pyszne smoothie. Przygotowanie śniadania czy lunchu z pomocą mrożonek nie musi zajmować więcej, niż kwadrans. Chyba każdy z nas - przynajmniej od czasu do czasu - jest w stanie odpuścić sobie tę ostatnią “drzemkę” i wstać chwilę wcześniej, aby przygotować pożywny posiłek? Warto, bo korzyści mogą być znaczące.
Przygotowując jedzenie w domu oszczędzacie pieniądze - to pierwsza, choć nie najważniejsza kwestia. Nie da się jednak ukryć, iż codzienne stołowanie się u “Pana Kanapki” swoje kosztuje. Domowe lunche z mrożonek, na przykład marki Hortex, przygotujecie za ułamek tej kwoty.
Inna sprawa, to trzymanie się zasad zdrowego odżywiania. Mrożonki marki Hortex składają się z warzyw, które prosto z krzaka, grządki czy ziemi (oczywiście po uprzedniej obróbce) trafiają do chłodni. W ten sposób zachowują najwięcej substancji odżywczych. Pamiętajmy też, iż w przeciwieństwie do produktów dostępnych cały rok, warzywa mrożone nie potrzebowały ogromnej ilości pestycydów, aby wyrosnąć w szklarni, w środku zimy.
Mrożonki są więc zdrowe, a przy tym szybkie w przygotowaniu. Co za tym idzie, stanowią genialną bazę posiłków, pakowanych do pudełek. Sprawdźcie sami. Poniżej prezentujemy kilka inspiracji (te i wiele innych przepisów znajdziecie na stronie hortex.pl).
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Klasyczne połączenie: brokuły, orzechy (polecamy migdały, mogą być w płatkach), kapka majonezu do smaku i lunch gotowy. W przepisie pojawia się też marynowany pieprz - jeżeli jeszcze go nie znacie, koniecznie spróbujcie. Genialnie podkręca smak dań, dodając nieco kwaskowatości oraz umami.
Składniki:
Brokuły różyczki Hortex - 1 opakowanie
Seler naciowy - 4 łodygi
Marynowany pieprz - 1 łyżeczka
Dowolne orzechy - garść
Czosnek - 2-3 ząbki
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Majonez - 2 łyżki
Musztarda - 1 łyżeczka
Sok z cytryny - 2 łyżki
Miód - 1 łyżka
Sól, pieprz
KROK 1
Brokuły ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zachowały intensywny zielony kolor. W dużej salaterce połącz wszystkie składniki sosu – mieszaj, aż do uzyskania gęstej i aksamitnej konsystencji.
KROK 2
Dodaj marynowany pieprz, wyciśnięty czosnek, pokrojony na cienkie plasterki seler oraz zimne brokuły.
KROK 3
Wymieszaj i posyp orzechami.
Sałatka z fasolki, gruszki, z orzechami włoskimi
Chrupka fasolka na sałacie z gruszką i klasycznym dressingiem winegret - brzmi jak wspomnienie lata? Zdecydowanie. jeżeli dodacie do tej mieszanki odrobinę kaszy, uzyskacie sycące danie, w sam raz na popołudniowy głód.
Składniki:
Fasolka szparagowa zielona HORTEX - 1 opakowanie
Mix sałat - 200 g
Palona kasza gryczana - 100 g
Orzechy włoskie - 100 g
Gruszki - 2 szt.
Świeżej papryczki chili - 1/2
Oliwa - 2 łyżki
Sok z cytryny - 2 łyżki
Syrop klonowy - 1 łyżka
KROK 1
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
KROK 2
Fasolkę gotuj około 10 minut.
KROK 3
Odcedź i ostudź.
KROK 4
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i syropem klonowym.
KROK 5
Gruszkę pokrój w plastry i wymieszaj z marynatą.
KROK 6
Mix sałat wymieszaj z fasolką, kaszą, orzechami włoskimi, pokrojoną w plasterki papryczką chili i gruszką.
Koktajl ze szpinakiem
Koktajle to pokarm bogów - tych bardziej zabieganych. W kilku krokach “upychacie” w blenderze masę witamin, minerałów, mikro oraz makroelementów. Miksujecie i już - ambrozja gotowa.
Składniki:
Szpinak rozdrobniony Hortex - 1 opakowanie
Woda niegazowana - 300 ml
Jabłka - 2 sztuki
Banan - 1 sztuka
Sok z połowy limonki
KROK 1
Szpinak rozmroź na sitku. Z jabłek wydrąż komory nasienne i pokrój w ćwiartki.
KROK 2
Banana obierz i pokrój na kilka części.
KROK 3
Szpinak i owoce przełóż do blendera i miksuj, dodając sok z limonki i wodę.
Quiche ze szpinakiem
To danie tylko pozornie wymaga więcej zachodu niż pozostałe. Tak naprawdę, przygotowanie jest tu całkowicie bezproblemowe (tylko trzy kroki!). Problematyczny może okazać się jedynie czas pieczenia. Quiche przygotujcie zatem dzień wcześniej. Albo wypróbujcie przepis podczas pracy zdalnej. Nie pożałujecie!
Szpinak liście Hortex - 1 opakowanie
Ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
Ser feta - 270 g
Śmietana 30 proc. - 200 ml
Jajka - 2 sztuki
Masło - 2 łyżki
Oliwa - 1 łyżka
Czosnek - 3 ząbki
Sól, pieprz
KROK 1
Szpinak usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość pozostaw do ostygnięcia. Formę do tarty posmaruj oliwą i wyłóż nią ciasto. Nakłuj widelcem ciasto, wyłóż masę szpinakową, a na wierzchu ułóż plastry sera.
KROK 2
Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej tartę. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚ C.
KROK 3
Podawaj na ciepło lub zimno.