Sukces uczniów Branżówki!

powiat.kolobrzeg.pl 1 miesiąc temu

Dwaj uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w Zespole Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu wzięli udział w IX edycji Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego w Poznaniu.

Tegoroczna edycja odbyła się w dniach 18-19 marca 2025 roku pod hasłem "Podroby drobiowe i mięso drobiu w towarzystwie kaszy". W części teoretycznej uczestnicy zmierzyli się z quizami: tematycznym, ogólnym i zadaniami praktycznymi. W ramach quizu ogólnego należało odpowiedzieć na pytania z wiedzy ogólnej dotyczącej zawodu kucharza i wykonać zadanie praktyczne z ogólnej wiedzy o zawodzie. W części praktycznej uczestnicy musieli  przygotować danie główne z obowiązkowych składników: podrobów i mięsa drobiowego oraz kaszy. Laureatami Turnieju Kucharskiego zostali uczestnicy, którzy uzyskali najwyższe noty i uplasowali się od 1 do 6 miejsca w rankingu.

Maks uczeń trzeciej klasy Branżowej Szkoły I stopnia w konkursie zajął IV miejsce i zdobył nagrodę za kreatywność. Uczeń jako laureat konkursu został zwolniony z pisemnej części egzaminu zawodowego. Do turnieju Maksa przygotował szef kuchni Hotelu Aquarius SPA w Kołobrzegu. Drugi uczeń szkoły Denys bardzo dobrze poradził sobie z zadaniami części teoretycznej i w nagrodę za zdobycie wymaganej liczby punktów również będzie zwolniony z części pisemnej egzaminu zawodowego. Denysa przygotował szef kuchni Diune Hotel & Resort by Zdrojowa w Kołobrzegu. W szkole uczniów do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

Uczniowie szkoły co roku kwalifikują się do udziału w Turnieju Kucharskim i za każdym razem plasują się na wysokich miejscach, co świadczy o bardzo dobrym przygotowaniu teoretycznym oraz praktycznym.

Idź do oryginalnego materiału