Stoły uginały się od smakołyków. Tłumy na 7. Opolskim Śniadaniu Wielkanocnym [FOTO, FILM]

radio.opole.pl 1 miesiąc temu

1800 porcji żurku, tysiące faszerowanych jajek, 40 kilogramów pasztetu, ale też jajecznica z 1200 jaj, a do tego ciasta i napoje. Za nami 7. Opolskie Śniadanie Wielkanocne na opolskim rynku.

Za organizację imprezy odpowiadali kucharze i wolontariusze z różnych stowarzyszeń i organizacji.Zdaniem Małgorzaty Kozak, wicedyrektorki Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Opolu i współorganizatorki, w śniadaniu wzięło udział około 2,5 tysiąca osób. - Liczby są wręcz przerażające, jeżeli chodzi o to, co zjadamy przede wszystkim, bo bardzo dużo potrafimy zjeść tutaj na śniadaniu. Dla przykładu powiem, wczoraj kluby seniora gotowały jajka w Centrum Aktywizacji Społecznej i przez siedem godzin kobiety obierały te jajka. To wyglądało podobnie, jak kiedyś kobiety spotykały się i skubały pierze - było darte pierze.Uczestnicy chwalili nie tylko poczęstunek. - Kiedy przechodziłam wokół, już widziałam piękne pisanki, więc jest na czym oko zawiesić. Mąż cierpliwie czeka w kolejce po żurek, ale jest w czym wybierać, jeżeli chodzi o inne potrawy również - i na słodko, i na słono.- Bardzo ciekawie wygląda…
Idź do oryginalnego materiału