Stary przepis na pomidorową jak u babci. Mało kto robi ją na takim mięsie

g.pl 18 godzin temu
Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw polskiej kuchni. Przepis jest znany od bardzo dawna, a dla wielu osób to ukochany smak dzieciństwa. Niektórzy jedzą ją z ryżem, inni z makaronem. Co zrobić, aby pomidorówka smakowała jak z babcinej kuchni?
Choć zupa pomidorowa to przysmak znany w całym kraju, to istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jedni robią pomidorówkę na wywarze drobiowym, inni wołowym, a częstą praktyką jest także wykorzystanie rosołu jako bazy pod zupę. My proponujemy wersję na żeberkach wieprzowych. Wychodzi wyjątkowo aromatyczna i intensywna w smaku.


REKLAMA


Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!


Zupa pomidorowa jako pomysł na prosty w przygotowaniu codzienny obiad. Smakuje i małym i dużym
Dzisiejsza kuchnia coraz częściej sięga po innowacyjne i wyszukane smaki, jednak zawsze miło wrócić do tego, co znane i kochane. Przykładem takiej właśnie potrawy jest zupa pomidorowa. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, ale warto znać kilka trików, które sprawią, iż będzie smakowała jak za czasów dzieciństwa. Poniżej kilka wskazówek:


podstawą każdej zupy jest wywar. Ma on bardzo duże przełożenie na finalny smak dania, dlatego warto sięgać po sprawdzone składniki. Głębi smaku nadają żeberka wieprzowe lub wołowe
do garnka warto wrzucić kawałek selera, który również ma duży wpływ na aromat zupy
smak dania doskonale podkręca i uzupełnia domowy sok pomidorowy - jeżeli taki posiadasz w swojej spiżarni, to koniecznie użyj go do przygotowania


Zupa pomidorowa - przepis. Lista składników i wykonanie
Jak powstaje przepyszna domowa zupa pomidorowa? Przepis zaczynamy od składników. Będą potrzebne:


400 g żeberek wieprzowych
200 g wędzonej kiełbasy
kawałek selera
1 szklanka (250 ml) soku pomidorowego (najlepiej domowy)
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
125 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
makaron i świeża natka pietruszki (do podania)


Sposób przygotowania:


Żeberka i kiełbasę umieszczamy w garnku. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. Zalewamy zimną wodą (ok. 2,5 l)
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż mięso zmięknie. W międzyczasie dodajemy selera
Wyjmujemy mięso, kiełbasę i selera. Wlewamy do garnka sok pomidorowy i mieszamy. Dla koloru i bardziej wyrazistego smaku możemy dodać także koncentrat pomidorowy
Dodajemy słodką śmietankę (warto wcześniej zahartować). Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gotujemy jeszcze przez chwilę
Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki


Zobacz też: Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?
Idź do oryginalnego materiału