Staroświecki wafelek

garstkasmaku.home.blog 1 miesiąc temu

W sam raz na Ostatki.

Przepis wygrzebany z czeluści domowych zapisków; pyszny, choć dawno już nie robiony. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, zanim ostatni kawałek zniknął.

Nie wiedziałam nawet, czy produkty będą na rynku dostępne: mleko w proszku? Masło roślinne? Są jeszcze takie rzeczy w sklepach? Kiedyś takie składniki były w każdym spożywczaku. A dziś? Są. Są i dziś.

A wafelek bardziej przypomina mazurek niż tradycyjny pischinger. Tak więc to również fajna propozycja na Wielkanoc.

  • 1 opakowanie wafli (dawniej mówiło się na nie andruty)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku (najlepsze granulowane odtłuszczone – mleczarnia w Gostyniu takie przez cały czas produkuje)
  • 1 masło roślinne
  • 1/2 szklanki mleka zwykłego
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki rumu (lub olejek rumowy)
  • bakalie: rodzynki i orzechy włoskie koniecznie, wskazana skórka pomarańczowa kandyzowana, mogą być figi, migdały, itp.

Sposób przygotowania:

Odłożyć z paczki wafli 2 sztuki, pozostałe pokruszyć drobno.

Przygotować bakalie: rodzynki namoczyć, orzechy, migdały, figi pokroić.

Do mleka zwykłego wrzucić cukier i cukier waniliowy, podgrzewać, dopóki cukry się nie rozpuszczą.

Do dużego rondla wrzucić masło i zalać go tym słodkim, gorącym mlekiem, mieszać aż masło się rozpuści.

Zdjąć garnek z ognia, dodać kakao i mleko w proszku, gwałtownie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Dodać rum (lub olejek), bakalie i pokruszone wafle. Dokładnie wymieszać łyżką, tak aby masa dokładnie otoczyła pokruszone wafle.

Ciepłą masę wyłożyć na jeden z odłożonych wafli, równo ją rozsmarować, przykryć drugim waflem, obciążyć (np. deseczką, na której można postawić garnek, czy salaterkę), zostawić na 2-3 godziny do zastygnięcia. Gdy masa będzie już zimna można wafel przełożyć do lodówki.

Pokroić.

Dodatkowe informacje:

Masę trzeba nakładać na wafel kiedy pozostało ciepła i plastyczna. Stąd też wszystkie składniki muszą być wcześniej przygotowane i pod ręką.

Idź do oryginalnego materiału