Przed nami weekend (14-16 listopada) z tradycyjną i regionalną kuchnią, czyli targi Natura Food – certyfikowana żywność dla zdrowia i planety. To jedna z najważniejszych imprez w Polsce promująca ekologiczną i zdrową żywność, a jej gospodarzem jest hala Expo-Łódź. Częścią wydarzenia jest prestiżowy konkurs Tygiel Smaków, który od 15 lat promuje lokalne produkty i potrawy będące dziedzictwem kulinarnym Łódzkiego.
Trzydniowe targi (w dniach 14-16 listopada) to prawdziwy festiwal smaków i wielkie święto regionalnej, a przede wszystkim zdrowej kuchni. Wśród wystawców m.in. producenci żywności ekologicznej, funkcjonalnej, a także wegetariańskiej i wegańskiej, wytwórcy produktów bez laktozy czy glutenu oraz produktów regionalnych i rzemieślniczych. Będzie też przestrzeń dla młodego przemysłu stawiającego na innowatorskie i zielone rozwiązania np. w zakresie opakowań biodegradowalnych.
Częścią wydarzenia będą warsztaty dla dzieci i młodzieży oraz pokazy kulinarne prowadzone przez Matusza Pączka Jakubczaka, artystę z talentem kulinarnym. W programie warsztatów wspólne przygotowywanie zdrowych i dających energię śniadań, deserów i przekąsek, a podczas pokazów kulinarnych degustacja prawdziwie łódzkich przysmaków. Uczestnicy wydarzenia będą mogli spróbować łódzkich hekeli, czyli aromatycznego tatara ze śledzia z żydowską sznytą, czyli podawanego na żuliku, sznytka z leberką i konfiturą cebulowo-żurawinową oraz sznytka z kaszanką, prażonym jabłkiem oraz karmelizowaną cebulą. Nie zabraknie kwintesencji regionalnego smaku, czyli zalewajki z kiełbasą.
Na uczestników czeka również konferencja naukowa dotycząca zdrowia i ekologii. Prelegenci będą mówić m.in. o nowych kierunkach zrównoważonego rolnictwa, o jedzeniu przyszłości czy o ekologicznych praktykach w enoturystyce. Będzie też m.in. stoisko Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, a na nim pokazy m.in. ciągnięcia korbaczy, czyli robienia nitek serowych, pucenia oscypków, czyli tradycyjnej metody ich wyrabiania, czy kwaszenia mleka na twaróg.
Targi będą się odbywać od piątku do niedzieli w godz. 10-18 (piątek i sobota) oraz 10-15 (niedziela). Tu program targów: https://naturafood.pl/
W pierwszym dniu targów, w piątek – poznamy laureatów Tygla Smaków. To konkurs, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, a doceniane są regionalne produkty i potrawy wytwarzane w sposób tradycyjny, z zachowaniem dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W tym roku w konkursie bierze udział niemal 50 wystawców – wytwórców tradycyjnej żywności m.in. domowych dżemów, rzemieślniczych serów, swojskich wędlin. Komisja konkursowa będzie oceniać zgłoszone produkty i potrawy w ośmiu kategoriach: mięso świeże oraz produkty mięsne; orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie); wyroby piekarnicze i cukiernicze; gotowe dania i potrawy; napoje; sery i inne produkty mleczne; oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, ryby; miody. Nowością tegorocznej edycji są nowe zasady, czyli atrakcyjne nagrody finansowe dla laureatów wynoszące od 800 do 2000 zł.
Kto powalczy o Tygla?
Polewka gruszkowa z Gomunic, szynka wieluńska z lagi, konfitura z płatków dzikiej róży w cukrze z Dobrzelowa, chleb żytni z Ozorkowa, zrekonstruowany pierwowzór przyprawy Maggi sprzed 1888 roku, pasztet z gęsi z żurawiną z Bachorzyna, ser wędzony Antek z Gospodarstwa Pod Dębem, ziołomiód sosnowy z Grabicy, twaróg „Szynkielewski kąsek” czy pomidory marynowane z ziołami. Wszystkich przysmaków m.in. łódzkich śledzi kiszonych robionych na pokrzywach na bazie pochodzącego z międzywojnia przepisu łódzkich Żydów czy kompotu dereniowego z gminy Zadzim, którego historia sięga czasów międzywojnia będą próbować nie tylko jurorzy, ale i odwiedzający targi.
Ogłoszenie wyników konkursu planowane jest w piątek, 14 listopada, od godz. 16.
Opracowanie: Wydział Mediów Kancelaria Marszałka














