Sprawdzony sposób na domowy dżem z borówek

lubelski.pl 2 miesięcy temu

Borówki to owoce, które warto zamknąć w słoiku, by wykorzystać ich wspaniałe walory smakowo-zdrowotne poza sezonem. Borówki są zasobne w witaminę C oraz stanowią naturalny antyoksydant, a co ważne, ich prozdrowotne adekwatności nie zanikają po przetworzeniu. Polecam łączenie borówek w domowych przetworach z innymi owocami, również bardzo udanym zestawieniem smakowym jest dżem z borówek z dynią. Smacznego!

Dżem z borówek z cytryną

Składniki:

1 kg borówek

500 g cukru

1 cytryna ekologiczna

Przygotowanie:

Umyć borówki w zimnej wodzie, przełożyć do miski, zasypać cukrem, dodać sok oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić na kilka godzin.

Przełożyć do rondla z grubym dnem, gotować na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania gęstego, jednorodnego dżemu. Podczas gotowania ściągnąć tworzącą się pianę.

Gorącą masę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć.

* Dżem z borówek jest doskonałym dodatkiem do dań z indyka oraz pieczonej kaczki.

Dżem z borówek z dynią

Składniki:

1 kg borówek

1 kg dyni

1 ½ szklanki wody

1 ½ kg cukru

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do rondla wsypać cukier, dodać wodę, wymieszać i przygotować syrop, często mieszając i usuwając pianę. Do gorącego syropu dodać dynię, zagotować i od wrzenia gotować 5 minut.

Dodać umyte i odsączone borówki i przez cały czas gotować, aż dżem nabierze odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoików, szczelnie zamknąć.

Dżem z borówek

Składniki:

2 kg borówek

1 szklanka wody

1 1/5 kg cukru

Przygotowanie:

Borówki umyć pod bieżącą wodą, osączyć na sicie. Do rondla wsypać cukier, dodać wodę i wymieszać. Zagotować, usunąć pianę, gotować chwilę do uzyskania syropu.

Do gorącego syropu dodać borówki, gotować 10 minut, licząc od wrzenia, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ponownie doprowadzić do zagotowania, gotować na małym ogniu tak długo, aż dżem stanie się odpowiednio gęsty.

Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoików, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Idź do oryginalnego materiału