Sprawdzony farsz do jajek wielkanocnych na 5 sposobów. Połączenia klasyczne i innowacyjne

g.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: iStock


Jeśli chcemy, aby nasz świąteczny stół idealnie wpisywał się w wiosenny klimat, to warto postawić na kolorowe dania. Pomóc w tym może farsz do jajek wielkanocnych. Do nadzienia można użyć różnych składników, które tworzą interesujące kompozycje zarówno smakowe, jak i wizualne.
Jajka faszerowane to przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Można je przygotować na wiele różnych sposobów tak, aby trafiły w gusta smakowe wszystkich domowników i gości. Miłośnicy klasycznej wersji docenią farsz pieczarkowy z dodatkiem cebuli. Ci, którzy lubią nieoczywiste połączenia, na pewno z chęcią spróbują jajek faszerowanych serem pleśniowym i gruszką.


REKLAMA


Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?


Farsz do jajek z pieczarkami i tartym serem żółtym. Klasyka na świątecznym stole
W najbardziej klasycznej wersji jajka wielkanocne są nadziewane żółtkiem połączonym z podsmażonymi pieczarkami. Czym wzbogacić tę wersję farszu do jajek? Z pieczarkami bardzo dobrze komponuje się żółty ser. Poniżej szczegółowa lista składników:


6 jajek ugotowanych na twardo
200 g pieczarek
50 g tartego sera żółtego
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:


Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
Żółtka wyciągamy i umieszczamy w misce
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki
Przyprawiamy solą
Zdejmujemy z ognia, studzimy i przekładamy do miski z żółtkami
Dodajemy pozostałe składniki
Przyprawiamy i dokładnie mieszamy
Farsz nakładamy na połówki jajek


Farsz do jajek z pieczarek i karmelizowanej czerwonej cebuli. Coś dla łasuchów
Nasz farsz do jajek wielkanocnych z pieczarkami możemy wzbogacić także o karmelizowaną czerwoną cebulę. Przekąskę przygotujesz z następujących składników:


6 jajek ugotowanych na twardo
200 g pieczarek
1 cebula czerwona
2 łyżki masła
2 łyżki majonezu
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki octu balsamicznego
przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:


Jajka kroimy wzdłuż na połówki
Żółtka wyciągamy i umieszczamy w misce
Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na łyżce masła
Cebulę kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i podsmażamy cebulę
Dodajemy ocet balsamiczny i cukier
Smażymy do momentu, aż cebula stanie się miękka i słodka
Zdejmujemy z ognia, studzimy i wrzucamy do miski z żółtkami
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
Faszerujemy jajka


Kolorowy farsz do jajek z dodatkiem papryki. Jak go zrobić?
Na świątecznym stole bardzo dobrze prezentuje się także kolorowy farsz z jajek, do którego przygotowania używamy papryki czerwonej, zielonej i żółtej. Oto dokładna lista składników:


6 jajek ugotowanych na twardo
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:


Jajka kroimy wzdłuż na połówki
Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
Paprykę kroimy w drobną kostkę
Wrzucamy do miski z żółtkami
Dodajemy pozostałe składniki
Mieszamy dokładnie i faszerujemy jajka


Zobacz też: Mięsa na obiad wielkanocny - jakie dania zaserwować? Odświętna lista i przepis na schab ze śliwką
Farsz do jajek na Wielkanoc z dodatkiem sera pleśniowego i gruszki. Innowacyjne połączenie
jeżeli chcemy, aby farsz do jajek na Wielkanoc zaskoczył naszych domowników i gości, to warto wypróbować wersję z serem pleśniowym. Do przygotowania przekąski będą potrzebne:


6 jajek ugotowanych na twardo
1 gruszka
100 g sera pleśniowego
1 łyżka prażonych ziaren dyni
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek


Przygotowanie:


Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
Żółtka wyciągamy, umieszczamy w misce i rozgniatamy
Ser pleśniowy rozgniatamy widelcem lub kroimy w drobną kostkę
Gruszkę obieramy i kroimy
Wszystkie składniki dodajemy do miski z żółtkami
Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem
Dokładnie mieszamy i nakładamy na połówki jajek


Farsz do jajek faszerowanych. Połączenie serowo-orzechowe
Na koniec jeszcze jeden innowacyjny farsz do jajek faszerowanych. Do jego przygotowania używamy następujących składników:


6 ugotowanych na twardo jajek
100 g miękkiego sera koziego
50 g prażonych orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego koperku
przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:


Jajka kroimy wzdłuż na połówki
Żółtka wyciągamy i przekładamy do miski
Ser kozi rozgniatamy widelcem
Orzechy drobno siekamy
Wszystkie składniki umieszczamy w misce z żółtkami i dokładnie mieszamy
Doprawiamy solą i pieprzem
Faszerujemy połówki jajek


Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału