Przepisy na szpinak wywodzące się z kuchni chińskiej sprawią, iż grono osób ceniących ten zielony przysmak, za ich sprawą, na pewno się powiększy. W Chinach warzyw się nie gotuje, poddaje się je krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują witaminy, kolor i chrupkość. Szpinak podczas smażenia wypuszcza dużo soku, dzięki czemu nie ma potrzeby, by go gotować. Poznajcie nowe dania ze szpinakiem. Smacznego!
Smażony szpinak
Składniki:
½ kg liści szpinaku
3 łyżki oleju lub smalcu
1 łyżeczka sosu worcester *
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Szpinak opłukać i osuszyć. Pokroić tylko największe liście, nie usuwając żyłek oraz ogonków.
Rozprowadzić olej po powierzchni woka, usmażyć szpinak na dużym ogniu. Na koniec posolić. Gdy szpinak zacznie mięknąć oszczędnie polać sosem worcester i od razu podawać.
* Sos worcester można zastąpić octem balsamicznym i czosnkiem. Po rozgrzaniu woka, przed włożeniem szpinaku, usmażyć w tłuszczu 3 ząbki czosnku z ½ łyżeczki octu balsamicznego.
Zupa szpinakowa
Składniki:
0,5 litra bulionu z kurczaka
25 dag szpinaku
1 szklanka pędów bambusa w sosie własnym
4 namoczone grzyby chińskie
½ łyżki soli
1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Szpinak płukać, duże liście pokroić na kawałki ok. 5 cm.
Grzyby umyć i ugotować w ½ litra bulionu. Po 10 minutach dodać pędy bambusa. Dodać szpinak i sól, gotować jeszcze 1 minutę. Wlać olej sezamowy i od razu podawać.
Zupa szpinakowa z pulpetami
Składniki:
25 dag świeżego szpinaku
1 pomidor
1 łyżka mąki kukurydzianej
5 szklanek bulionu z kurczaka
½ lekko ubitego białka kurzego
12 dag mielonej piersi z kurczaka
sól do smaku
Przygotowanie:
Szpinak opłukać, usunąć stare liście oraz ogonki. Duże liście pokroić na mniejsze kawałki. Sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, podzielić na 8 części. Usunąć pestki.
Z mięsa kurczaka, białka, soli i mąki wyrobić gładką masę. Uformować pulpety o średnicy 3 cm.
Zagotować bulion, dodać pulpeciki, gotować 3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i gotować kolejną 1 minutę. Posolić do smaku.
Zupę podawać od razu po ugotowaniu, dekorując każdy talerz cząstkami pomidora.