Sprawdzone przepisy na szpinak

lubelski.pl 7 godzin temu

Przepisy na szpinak wywodzące się z kuchni chińskiej sprawią, iż grono osób ceniących ten zielony przysmak, za ich sprawą, na pewno się powiększy. W Chinach warzyw się nie gotuje, poddaje się je krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują witaminy, kolor i chrupkość. Szpinak podczas smażenia wypuszcza dużo soku, dzięki czemu nie ma potrzeby, by go gotować. Poznajcie nowe dania ze szpinakiem. Smacznego!

Smażony szpinak

Składniki:

½ kg liści szpinaku

3 łyżki oleju lub smalcu

1 łyżeczka sosu worcester *

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Szpinak opłukać i osuszyć. Pokroić tylko największe liście, nie usuwając żyłek oraz ogonków.

Rozprowadzić olej po powierzchni woka, usmażyć szpinak na dużym ogniu. Na koniec posolić. Gdy szpinak zacznie mięknąć oszczędnie polać sosem worcester i od razu podawać.

* Sos worcester można zastąpić octem balsamicznym i czosnkiem. Po rozgrzaniu woka, przed włożeniem szpinaku, usmażyć w tłuszczu 3 ząbki czosnku z ½ łyżeczki octu balsamicznego.

Zupa szpinakowa

Składniki:

0,5 litra bulionu z kurczaka

25 dag szpinaku

1 szklanka pędów bambusa w sosie własnym

4 namoczone grzyby chińskie

½ łyżki soli

1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Szpinak płukać, duże liście pokroić na kawałki ok. 5 cm.

Grzyby umyć i ugotować w ½ litra bulionu. Po 10 minutach dodać pędy bambusa. Dodać szpinak i sól, gotować jeszcze 1 minutę. Wlać olej sezamowy i od razu podawać.

Zupa szpinakowa z pulpetami

Składniki:

25 dag świeżego szpinaku

1 pomidor

1 łyżka mąki kukurydzianej

5 szklanek bulionu z kurczaka

½ lekko ubitego białka kurzego

12 dag mielonej piersi z kurczaka

sól do smaku

Przygotowanie:

Szpinak opłukać, usunąć stare liście oraz ogonki. Duże liście pokroić na mniejsze kawałki. Sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, podzielić na 8 części. Usunąć pestki.

Z mięsa kurczaka, białka, soli i mąki wyrobić gładką masę. Uformować pulpety o średnicy 3 cm.

Zagotować bulion, dodać pulpeciki, gotować 3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i gotować kolejną 1 minutę. Posolić do smaku.

Zupę podawać od razu po ugotowaniu, dekorując każdy talerz cząstkami pomidora.

Idź do oryginalnego materiału