Do przygotowania surówki z pieczarek najlepiej wybierać świeże i młode okazy, których kapelusze są jeszcze otoczone białą błonką, zasłaniającą blaszki. Surówka w wersji podstawowej, przed podaniem, powinna postać w temperaturze pokojowej przez około 30 minut, by się odpowiednio zmacerowała. Zachęcam do spróbowania każdej wersji surówki z pieczarek, by wybrać tę, najsmaczniejszą. Smacznego!
Wersja podstawowa
Składniki:
250-300 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny.
Natkę pietruszki posiekać, przełożyć do pieczarek, całość skropić oliwą, dodać sól i pieprz, wymieszać.
Paryska surówka z pieczarek
Do wersji podstawowej dodać pęczek drobno pokrojonego szczypiorku.
Białostocka surówka z pieczarek
Oliwę zastąpić 4 łyżkami śmietany.
Surówka z pieczarek z selerem
¼ selera pokroić w paseczki, obgotować przez 1 minutę we wrzącej wodzie. Ostudzić na sicie. Połączyć z wersją podstawową.
Surówka z pieczarek z cebulą
Oliwę zastąpić 4 łyżkami majonezu. Dodać drobno posiekaną 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.
Surówka z pieczarek z groszkiem
Oliwę zastąpić 4 łyżkami majonezu. Dodać ½ szklanki odsączonego na sicie groszku konserwowego.