Czyszcząc piekarnik, nie można zapomnieć o jego kluczowym elemencie, czyli blaszce. Tłuste plamy czy przypalone resztki potraw często gromadzą się właśnie na niej. Czasami dokładne usunięcie ich wszystkich to nie lada wyczyn. Dobrze, iż istnieją sprytne i sprawdzone triki na błyskawiczne pozbycie się zabrudzeń. Wystarczy skorzystać z mocy sody, cytryny i folii aluminiowej. Sprawią, iż blacha będzie wyglądała jak nowa!
Przypalone resztki jedzenia, czy tłuste osady mogą z całej siły przyczepić się do powierzchni blachy. Wtedy bez szorowania się nie obejdzie. Niestety, ten zabieg jest ryzykowny. Porysowanej powierzchni nie będzie można przywrócić pierwotnego wyglądu. Warto czyścić blachę tylko bezpiecznymi detergentami i narzędziami. Poniższy trik jest bezpieczny, skuteczny i mało kosztowny.
Jak umyć blachę od piekarnika?
1. Wstępnie oczyść blachę, starając się pozbyć większych resztek potraw. Spłucz powierzchnię ciepłą wodą.
2. Przypalone obszary posyp porządną ilością sody oczyszczonej (ma adekwatności ścierne i zmiękczy zwęglone resztki).
3. Biały proszek polej sokiem z cytryny (powstanie piana, która wsiąknie w brud, przez co będzie prostszy w usuwaniu).
4. Fragment folii aluminiowej zgnieć w kulkę i pocieraj nią zwęglone obszary. Dokładnie wpłucz blachę gorącą wodą.
Dlaczego warto dokładnie myć blachę po każdym użyciu?
Blacha pełna zanieczyszczeń stwarza komfortowe warunki do rozwoju drobnoustrojów. Chociaż wiele z nich zniszczy wysoka temperatura, to istnieje jednak opcja, iż zarazki przejdą na jedzenie czy łyżki, widelce i noże.
Mało tego, potrawy przyrządzane na brudnej blaszce mogą mieć gorszą jakość. Warto myć ją po każdym użyciu. Niestety to wymaga czasu, zwłaszcza jeżeli zabrudzeń jest sporo. Z powyższym trikiem pozbędziesz się ich błyskawicznie i gładko.