Tak jak pisałam Wam parę dni temu, w święta objadam się po kokardki sałatkami i pieczonymi mięchami. A jak pieczone mięso (lub wędlina) to oczywiście jakiś dip. Nie upieram się przy jakimś konkretnym. I te na bazie majonezu są ok i te z suszonymi śliwkami czy innymi pomidorami. Postanowiłam zebrać Wam wszystkie moje ulubione sosy w jednym poście, może komuś się przyda, przy okazji najbliższych świąt i Sylwestra. Łapcie więc i wybierajcie co lubicie.
1. Sos chrzanowy z brzoskwiniami
Składniki:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu lub 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej resztę składników, mieszamy i wkładamy do lodówki.
2.
Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli
Składniki:
1 szklanka wydrylowanych wędzonych suszonych śliwek
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka miodu
duża szczypta mielonej chili
sól
olej rzepakowy
Śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą (spokojnie można wlać ze 2 szklanki) i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać. Ostatecznie wody musi być tyle, żeby śliwki były całkowicie nią przykryte. Śliwki z wodą odstawiamy. Na oleju rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego śliwki z wodą i resztę składników, wszystko powoli smażymy, aż do redukcji płynów. Studzimy i blendujemy. Możecie zmiksować to na gładką pastę, ja zrobiłam to po łebkach.
3.
Sos tatarski
Składniki:
8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
2 ogórki konserwowe
1 mała cebula
2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
2 płaskie łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
sól
pieprz
Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki.
4. Sos tatarski z kaparami
Składniki:
5 korniszonów
1 szalotka
1 łyżka kaparów
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Korniszony i szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki kapary, zioła, majonez, jogurt i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
5. Sos czosnkowy z ziołami
Składniki:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
pół łyżeczki musztardy
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Jogurt wlewamy z majonezem do miski, mieszamy. Dodajemy do nich musztardę, rozdrobnione ząbki czosnku, zioła, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
6. Sos barbecue z suszonymi śliwkami
Składniki:
1 szklanka passaty pomidorowej
2 średnie cebule
10 suszonych śliwek bez pestek
4 ząbki czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki octu śliwkowego (można użyć winnego)
1 cm kawałek korzenia imbiru
1 łyżka brązowego cukru
pół łyżeczki wędzonej papryki
liść laurowy
sól
pieprz
olej rzepakowy
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam na gładki krem, ale Wy oczywiście możecie to zrobić. Użyłam jedynie rozdrabniarki i uzyskałam efekt taki jak na zdjęciu.