Sos żurawinowy do mięsa

przepisnikmoniki.pl 2 miesięcy temu
"... ale jak to tak bez sosu?!" A sos bywa dopełnieniem dania, taką wisienką na torcie, o której bytność na talerzu warto się postarać. Nie zawsze musi być to zawiesisty sos pieczeniowy czy jakiś inny, przygotowany na zasmażce. Sos owocowy - z żurawiny, z dodatkiem innych aromatycznych składników także może wypełnić swoją "niszę" na talerzu, tworząc idealną kompozycję z resztą dania.


Z podanych proporcji otrzymałam ok. 650 ml gotowego sosu.
Do przygotowania sosy wystarczy garnek/rondel mieszczący objętość ok. 2l.

Składniki:

  • ok. 350g żurawiny świeżej
  • ok. 165 ml soku z pomarańczy
  • ok. 125 ml wody
  • 50 ml wina (dowolnego, można pominąć)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska kory cynamonu (można użyć pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy)
  • 3 goździki (lub 0,33 łyżeczki sproszkowanej przyprawy)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,33 łyżeczki kardamonu
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Żurawinę płuczemy, umieszczamy w garnku.
  2. Do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy.
  3. Mieszaninę podgrzewamy na średnim ogniu przez około 2h, co jakiś czas mieszając (możemy też użyć multicookera - program do gotowania gulaszu, 2h). Powinna się zagotować. jeżeli płyn zbyt mocno odparowuje - zmniejszamy trochę moc pod garnkiem, dolewamy odrobinę wody.
  4. W gotowym sosie żurawina się rozpadnie, całość powinna mieć konsystencję gorącego kisielu.
  5. Z sosu wyławiamy cynamon i goździki, jeżeli nie używaliśmy przypraw w proszku.
  6. Gotowy sos podajemy z całym daniem.

Wystudzony przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce, ewentualnie nadmiar możemy zapasteryzować w słoiku i wykorzystać za jakiś czas.





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału