A w wykonaniu na bazie sosu mlecznego - proste w przygotowaniu!
Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 2l gotowego sosu szpinakowego.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 3 duże ząbki czosnku
- 450g mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego, ale ten w liściach też się nadaje)
- 3 filety z piersi kurczaka (można użyć również np. mięsa z udek kurczaka - powinno być go przynajmniej 500g)
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej (typ dowolny)
- 500ml mleka (u mnie UHT 3,2%)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli (przed dodaniem soli spróbować, jeżeli jest wystarczająco słone, pominąć)
Wykonanie:
- Czosnek obieramy, rozdrabniamy i odstawiamy.
- W docelowym dla całego sosu garnku rozpuszczamy łyżkę masła.
- Do masła dodajemy czosnek. Mieszamy i podsmażamy do zeszklenia.
- W momencie, kiedy czosnek zaczyna się lekko szklić, dodajemy zmrożony szpinak. Zakrywamy garnek, by bryłki rozmarzły. Mieszamy co jakiś czas.
- W tym czasie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, o boku do 1cm, filety z piersi kurczaka.
- Do kurczaka dodajemy przyprawę uniwersalną, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojonego kurczaka, podsmażamy na złoty kolor i wyłączamy patelnię.
- W tym czasie szpinak powinien się już rozmrozić, więc go odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody.
- Kurczaka dodajemy do szpinaku, mieszamy i podsmażamy całość na wolnym ogniu.
- Na patelni po kurczaku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
- Do masła dodajemy mąkę, podsmażamy do zbrązowienia.
- Patelnię zalewamy mlekiem, mieszamy (energicznie), aby rozpuścić w nim mąkę. Mieszankę, cały czas mieszając (i zwiększając moc panika), podgrzewamy całość do momentu, aż sos nie zacznie gęstnieć.
- Gęstniejący sos przelewamy do szpinaku i kurczaka. Mieszamy.
- Dodajemy do garnka pieprz. Mieszamy.
- Na wolnym ogniu podgrzewamy całość, ok. 20 minut, do zagotowania.
- Próbujemy gotowego sosu. jeżeli jest zbyt mało słony, dodajemy jeszcze soli, mieszamy i podgrzewamy kolejne 15 minut.
- Gotowy sos podajemy z makaronem (polecam świderki).
- Przy kolejnych podgrzaniach, jeżeli zimny sos się całkowicie zetnie, można dodać 2-3 łyżki mleka i dopiero po wmieszaniu płynu zacząć go podgrzewać.
Spodobał Ci się przepis?