Sos na serkach topionych do makaronu

przepisnikmoniki.pl 3 tygodni temu
Druga wariacja na temat sosu do makaronu na bazie mleka. Tym razem użyłam serków topionych, zamiast szpinaku. Jest on równie prosty w przygotowaniu i smaczny, jak sos szpinakowy.


Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 2l gotowego sosu serkowego.

Składniki:

  • ok. 1kg piersi lub mięsa z udek kurczaka
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1,5 łyżki mieszanki zioła zamiast soli (lub innych ziół, np. prowansalskich)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,75 łyżeczki czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ dowolny, u mnie 405)
  • 500ml mleka (dowolne, u mnie UHT 3,2%)
  • 200g serka topionego (dowolny, u mnie gouda)
  • opcjonalnie po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu (jeśli lubicie bardziej doprawione)
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

  1. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę o boku ok. 1-,5cm.
  2. Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso z kurczaka. Podsmażamy na złoty kolor.
  4. W garnku rozpuszczamy masło.
  5. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę. Podsamżamy na złoty kolor.
  6. Podsmażoną mąkę zalewamy mlekiem. Mieszamy, aby rozpuścić w nim zasmażkę.
  7. Sos mleczny gotujemy na średnim ogniu, aby powoli zaczął gęstnieć.
  8. Do gęstniejącego sosu dodajemy serki topione. Kroimy je w kostkę lub oddzielamy porcje łyżeczką (mniejsze cząstki szybciej się rozpuszczają). Co jakiś czas mieszamy.
  9. Kiedy większość serka już się rozpuści, dodajemy do sosu podsamżonego kurczaka. Mieszamy.
  10. Na wolnym ogniu zagotowujemy całość, od czasu do czasu mieszając.
  11. Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty w smaku, dodajemy jeszcze soli i pieprzu, podgotowujemy ok. 10 minut, pamiętając o przemieszaniu go.
  12. Sos podajemy z ugotowanym makaronem. Porcje na talerzach posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału