Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 2l gotowego sosu serkowego.
Składniki:
- ok. 1kg piersi lub mięsa z udek kurczaka
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
- 1,5 łyżki mieszanki zioła zamiast soli (lub innych ziół, np. prowansalskich)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,75 łyżeczki czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej (typ dowolny, u mnie 405)
- 500ml mleka (dowolne, u mnie UHT 3,2%)
- 200g serka topionego (dowolny, u mnie gouda)
- opcjonalnie po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu (jeśli lubicie bardziej doprawione)
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
- Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę o boku ok. 1-,5cm.
- Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso z kurczaka. Podsmażamy na złoty kolor.
- W garnku rozpuszczamy masło.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę. Podsamżamy na złoty kolor.
- Podsmażoną mąkę zalewamy mlekiem. Mieszamy, aby rozpuścić w nim zasmażkę.
- Sos mleczny gotujemy na średnim ogniu, aby powoli zaczął gęstnieć.
- Do gęstniejącego sosu dodajemy serki topione. Kroimy je w kostkę lub oddzielamy porcje łyżeczką (mniejsze cząstki szybciej się rozpuszczają). Co jakiś czas mieszamy.
- Kiedy większość serka już się rozpuści, dodajemy do sosu podsamżonego kurczaka. Mieszamy.
- Na wolnym ogniu zagotowujemy całość, od czasu do czasu mieszając.
- Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty w smaku, dodajemy jeszcze soli i pieprzu, podgotowujemy ok. 10 minut, pamiętając o przemieszaniu go.
- Sos podajemy z ugotowanym makaronem. Porcje na talerzach posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Spodobał Ci się przepis?