Sos miętowy do mięs

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Dania mięsne oraz jajka ugotowane na twardo będą z pewnością smaczniejsze, gdy podamy je z sosem. Poznaj sprawdzony przepis na lekki sos miętowy do mięs na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz aromatycznych listków mięty. Spróbuj, a będziesz robić każdego dnia.

Sos jest oczywiście prosty i szybki. Wykonasz go w 10 minut. Warto jednak odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Sosy domowe są smaczną i zdrową alternatywą dla sklepowych sosów. Tylko naturalne produkty bez konserwantów. Zapraszam na przepis.

Kaloryczność: 65 kcal w 100g sosu.

Sos miętowy do mięs – składniki.

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • spora garść listków mięty *
  • łyżka soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżka oliwy
  • 2 szczypty cukru lub pół łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Dodatkowo ładne listki mięty do dekoracji.

  • Używam mięty pieprzowej, która rośnie w moim ogródku. Roślina lubi wilgotne gleby i miejsca z dużą ilością światła. Zioło polecam każdemu. Proszę tylko wybrać miejsce na skraju działki. Jest silnie zachwaszczającą i inwazyjną rośliną, dlatego sukcesywnie ją zrywam i przygotowuję potrawy kulinarne.

W kuchni ludowej mięta wykorzystywana jest na poprawę trawienia. Doskonale pasuje do ciężkostrawnych dań mięsnych. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Zobacz jak zrobić pyszny sos miętowy.

Sposób wykonania sosu miętowego do mięs.

Do przygotowania sosu potrzebować będziemy blendera (ewentualnie ostrego noża).

Listki świeżo zebranej mięty płuczę w wodzie i osuszam. Rozdrabniam dzięki blendera. jeżeli nie masz blendera, to posiekaj drobno dzięki ostrego noża.

Następnie wlewam: łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny, 200ml jogurtu naturalnego. Dodaję 2 szczypty cukru lub pół łyżeczki miodu. Oprószam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszam dzięki łyżki. Bardzo łatwo i gwałtownie łączy się składniki łyżką. Możesz także użyć miksera na wolnych obrotach. Proszę nie używać blendera do mieszania jogurtu naturalnego.

Sos miętowy o gładkiej i aksamitnej konsystencji jest już gotowy. Próbuję smak i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami i ponownie mieszam. Zanim podam sos miętowy do mięs, umieszczam go na 30-60 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły. Wierzch sosu dekoruję ładnymi listkami świeżej mięty lub innych ziół.

Sos świetnie się sprawdzi jako dodatek do:

  • wędlin domowych
  • mięs pieczonych
  • ryby
  • potraw grillowych
  • kanapek
  • jajek na twardo – zobacz jak oraz ile gotować jajka na twardo

Sos miętowy możesz przechowywać w lodówce oczywiście po zamknięciu w szczelnym pojemniku przez 5 dni.

Idź do oryginalnego materiału