Dania mięsne oraz jajka ugotowane na twardo będą z pewnością smaczniejsze, gdy podamy je z sosem. Poznaj sprawdzony przepis na lekki sos miętowy do mięs na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz aromatycznych listków mięty. Spróbuj, a będziesz robić każdego dnia.
Sos jest oczywiście prosty i szybki. Wykonasz go w 10 minut. Warto jednak odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Sosy domowe są smaczną i zdrową alternatywą dla sklepowych sosów. Tylko naturalne produkty bez konserwantów. Zapraszam na przepis.
Kaloryczność: 65 kcal w 100g sosu.
Sos miętowy do mięs – składniki.
- 200 ml jogurtu naturalnego
- spora garść listków mięty *
- łyżka soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego
- łyżka oliwy
- 2 szczypty cukru lub pół łyżeczki miodu
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo ładne listki mięty do dekoracji.
- Używam mięty pieprzowej, która rośnie w moim ogródku. Roślina lubi wilgotne gleby i miejsca z dużą ilością światła. Zioło polecam każdemu. Proszę tylko wybrać miejsce na skraju działki. Jest silnie zachwaszczającą i inwazyjną rośliną, dlatego sukcesywnie ją zrywam i przygotowuję potrawy kulinarne.
W kuchni ludowej mięta wykorzystywana jest na poprawę trawienia. Doskonale pasuje do ciężkostrawnych dań mięsnych. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Zobacz jak zrobić pyszny sos miętowy.
Sposób wykonania sosu miętowego do mięs.
Do przygotowania sosu potrzebować będziemy blendera (ewentualnie ostrego noża).
Listki świeżo zebranej mięty płuczę w wodzie i osuszam. Rozdrabniam dzięki blendera. jeżeli nie masz blendera, to posiekaj drobno dzięki ostrego noża.
Następnie wlewam: łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny, 200ml jogurtu naturalnego. Dodaję 2 szczypty cukru lub pół łyżeczki miodu. Oprószam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszam dzięki łyżki. Bardzo łatwo i gwałtownie łączy się składniki łyżką. Możesz także użyć miksera na wolnych obrotach. Proszę nie używać blendera do mieszania jogurtu naturalnego.
Sos miętowy o gładkiej i aksamitnej konsystencji jest już gotowy. Próbuję smak i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami i ponownie mieszam. Zanim podam sos miętowy do mięs, umieszczam go na 30-60 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły. Wierzch sosu dekoruję ładnymi listkami świeżej mięty lub innych ziół.
Sos świetnie się sprawdzi jako dodatek do:
- wędlin domowych
- mięs pieczonych
- ryby
- potraw grillowych
- kanapek
- jajek na twardo – zobacz jak oraz ile gotować jajka na twardo
Sos miętowy możesz przechowywać w lodówce oczywiście po zamknięciu w szczelnym pojemniku przez 5 dni.