Sos jogurtowo-ogórkowy

przepisnikmoniki.pl 2 miesięcy temu
Szybki, prosty i orzeźwiający dodatek do obiadu. Choć podobny, od oryginalnego tzatziki różni go brak oliwy.
Z pewnością coś, co przypadnie do gustu osobom, które chciałyby zjeść coś lżejszego lub wariację na temat "mizeria bez octu".


Składniki:

  • 400ml (1 duży kubek) jogurtu greckiego
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

  1. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Odstawiamy.
  2. Ogórka obieramy i ścieramy na drobniejszych oczkach tarki.
  3. Startego ogórka odsączamy z nadmiaru wody - możemy do tego celu użyć sitka lub własnych dłoni. Następnie umieszczamy go w docelowej misce.
  4. Do ogórka dodajemy czosnek, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy.
  5. Sos nadaje się do wykorzystania od razu po przygotowaniu.






Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału