Sos jogurtowo-musztardowy

przepisnikmoniki.pl 5 miesięcy temu
Mała, improwizowana z zawartości lodówki porcja sosu do mięsa "na już". Sos jogurtowy w wydaniu fit - bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, choćby namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku.
Sos bardzo fajnie komponował mi się z szarpaną wieprzowiną, sprawdzi się również do dań z grilla.



Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 200ml sosu jogurtowego.
Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Składniki:

  • 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (w moim przypadku był to jogurt kremowy 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka papryki czerwonej
  • 0,33 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce.
  2. Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzinach spędzonych w lodówce.






Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału