Kolejna propozycja na miseczkę sosu do mięsa "na już". Ten sos jogurtowy również możemy zaliczyć do kategorii "fit" - przygotowałam go bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, choćby namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku.
Ten sos również sprawdzi się do dań z grilla, czy też do szarpanej wieprzowiny.
Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki:
- 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu kremowego 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)
- 1 czubata łyżeczka siekanego koperku
- 0,33 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
- 0,5 łyżeczki cebuli suszonej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego
- 0,25 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
- Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce.
- Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzinach spędzonych w lodówce.