Sos jogurtowo-koperkowy

przepisnikmoniki.pl 4 miesięcy temu
Kolejna propozycja na miseczkę sosu do mięsa "na już". Ten sos jogurtowy również możemy zaliczyć do kategorii "fit" - przygotowałam go bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, choćby namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku.
Ten sos również sprawdzi się do dań z grilla, czy też do szarpanej wieprzowiny.




Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 200ml sosu jogurtowego.
Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Składniki:

  • 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu kremowego 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)
  • 1 czubata łyżeczka siekanego koperku
  • 0,33 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki cebuli suszonej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 0,25 łyżeczki imbiru

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce.
  2. Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzinach spędzonych w lodówce.






Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału