Poznaj sprawdzony przepis na sok z rokitnika, który ma złoty kolor i świetny smak. Sprawdź jakie ma adekwatności i na co pomaga. Podpowiem także jak oraz ile pić dziennie syropu z rokitnika.
Właściwości rokitnika. Na co pomaga?
Rokitnik jest leczniczym krzewem spotykanym najczęściej przy umocnieniach wydm. Często rośnie też w przydomowych ogródkach dla celów ozdobnych lub wzmocnienia skarp. Jest łatwy i nie wymagający w uprawie. Wymaga jedynie słonecznego miejsca. W sierpniu i we wrześniu owocuje pomarańczowymi i owalnymi owocami. Z racji, iż jest kwaśny i cierpki w smaku, nie nadaje się do spożywania bezpośrednio. Jednak doskonale sprawdzi się jako składnik soku, dżemu, wina lub nalewki. Aby pozbyć się jego cierpkiego i gorzkiego smaku, trzeba zbierać owoce rokitnika po pierwszych przymrozkach lub przemrozić w zamrażalce.
Warto zrobić sok z rokitnika, ponieważ zawiera:
- witaminy B, C (około 450 – 1100 mg w 100 g) i E,
- karotenoidy,
- kwasy organiczne,
- garbniki,
- flawonoidy,
- fosfor,
- żelazo,
- potas,
- wapń.
Jako ciekawostkę dodam fakt, iż rokitnik był w medycynie ludowej suszony i stosowany jak dziś tabletka z witaminą C. Rokitnik posiada 3 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Owoce rokitnika umożliwiają żelowanie przetworów z powodu dużej zawartości pektyn.
Sok z rokitnika ma działanie przeciwutleniające. Wspomaga leczenie niedokrwienia mięśnia sercowego. Zapobiega także miażdżycy, stanom zapalnym i problemom z układem pokarmowym. Wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Zalecany jest także przy krwawieniu dziąseł i trudno gojących się ranach oraz siniakach. Działa antydepresyjnie i poprawia pracę mózgu. Wzmacnia stan skóry, włosów, paznokci i działa przeciwzmarszczkowo. Warto pić sok z rokitnika w okresie przeziębień i grypy, ze względu na adekwatności:
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- antyoksydacyjne.
Regularne spożywanie soku z rokitnika zapobiega powstawaniu udarów mózgu oraz zawałów serca. Mam nadzieję, iż przekonałam Was do przygotowania domowego soku z rokitnika.
Sok z rokitnika – składniki:
- 1 kg owoców rokitnika
- pół litra zimnej wody
- pół litra wrzątku
- 500 g cukru
Sposób wykonania soku z rokitnika
Do przygotowania soku z rokitnika potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka, miski, sita, ewentualnie tłuczka do mięsa. Przygotuj także czyste i wyparzone słoiki lub buteleczki i nakrętki.
Krok 1. Przygotowuję owoce rokitnika
Z owoców rokitnika usuwam gałązki i listki. Następnie płuczę je w wodzie i osuszam dzięki ręcznika papierowego. Aby pozbyć się gorzkiego i cierpkiego smaku, owoce rokitnika muszą być poddane mrożeniu. W tym celu umieszczam je w zamrażalce na 1 – 3 dni. jeżeli zbierasz rokitnik po pierwszych przymrozkach, to pomiń mrożenie.
Krok 2. Zasypuję rokitnik cukrem i gotuję
Umyte, osuszone i przemrożone owoce rokitnika wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. jeżeli owoce są twarde, to przed zasypaniem cukrem, miażdżę np tłuczkiem do mięsa. Odstawiam na 8 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wlewam zimną wodę i na niedużym ogniu doprowadzam do wrzenia. Po czym zmniejszam ogień i gotuję nie doprowadzając już do zagotowania przez około 30 minut.
W tym czasie butelki lub słoiczki oraz zakrętki myję manualnie i wyparzam. Możesz standardowo zalać wrzątkiem bezpośrednio z czajnika lub wyparzyć przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110 stopni C.
Krok 3. Odcedzam sok i rozlewam do butelek
Po pół godziny gotowania, odstawiam do ostygnięcia. Ostudzony wywar odcedzam na sicie lub gazie np do miski. Odcedzony miąższ zalewam w garnku wrzącą wodą (pół litra wrzątku). Całość mieszam i ponownie odcedzam na sicie lub gazie nad miską z sokiem. W efekcie tego wydobywam cały sok z rokitnika.
Do soku z rokitnika wsypuję cukier i całość mieszam, aż się rozpuści.
Sok rozlewam do czystych i wyparzonych słoiczków lub butelek. Zakręcam i daję do pasteryzacji.
Krok 4. Pasteryzuję sok z rokitnika
Mamy do dyspozycji 2 metody pasteryzacji: tradycyjnie w garnku z wodą lub w piekarniku. Pamiętaj tylko, aby zimne słoiki wkładać do zimnej wody lub chłodnego piekarnika. Natomiast gorące słoiki do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika. Unikniemy tym samym uszkodzeń termicznych w szklanych pojemnikach. W naszym przypadku mamy chłodny sok w słoikach.
Metoda 1. Do garnka wyścielonego ściereczką kuchenną wlewam zimną wodę i wkładam słoiki z sokiem. Słoiki nie powinny się ze sobą stykać, a woda powinna sięgać do 3/4 lub 4/5 ich wysokości. Wodę zagotowuję, po czym zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotała. Pasteryzuję słoiki 300 ml przez 10 minut, a większe 500 ml przez 15 minut.
Metoda 2. Do chłodnego piekarnika wkładam słoiczki z sokiem i nagrzewam do temperatury 110 stopni C. Pasteryzuję słoiki 300 ml przez 10 minut, a większe 500 ml przez 15 minut. Czas liczę od uzyskania zadanej temperatury 110 stopni C.
Zapasteryzowane słoiczki z sokiem ostrożnie odwracam do góry dnem i układam na blacie kuchennym wyścielonym ściereczką kuchenną. Odstawiam do ostudzenia i wynoszę do ciemnej oraz chłodnej piwnicy.
Jak oraz ile pić dziennie syropu z rokitnika?
Sok z rokitnika ma słodko – kwaśny i lekko cierpki smak. Zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej to 50 ml. Powinno się go pić po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 3 części wody i 1 część soku. Osobiście bardzo lubię urozmaicić smak herbaty poprzez wlanie 50 ml soku z rokitnik.
Sok z rokitnika sprawdzi się także jako dodatek do deserów i koktajli.
Przeciwwskazania
Pomimo licznych adekwatności prozdrowotnych, soku z rokitnika nie powinny spożywać osoby z takimi dolegliwościami jak:
- stany zapalne trzustki,
- choroba wątroby,
- choroba nerek,
- wrzody żołądka lub dwunastnicy,
- kamica żółciowa i zapalenie pęcherzyka żółciowego.
Sprawdź także:
- syrop z nawłoci
- sok z malin
- sok z aronii
- nalewkę z aronii
- nalewkę z propolisu
- nalewkę z dzikiej róży.