Soczyste mini kotlety mielone w boczku z serem żółtym i pieczarkami

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mini roladki w boczku- Pyszności


Soczyste mini roladki owinięte chrupiącym boczkiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wyraziste dodatki podkręcają smak mięsa.

Przepis na roladki

Roladki to nasz sprawdzony patent na pyszny obiad. Błyskawicznie znikają z talerza, a przy stole nie brakuje próśb o dokładkę. Ich sekret tkwi w tym, iż są niesamowicie kruche i soczyste. Mięso owinęliśmy plastrami boczku- podczas pieczenia tłuszcz wytapia się, wsiąkając w mięso. Dzięki temu unikasz ryzyka wysuszenia roladek. Całość uzupełnia farsz z apetycznie roztopionego sera żółtego, musztardy oraz pieczarek. Na samą myśl cieknie nam ślinka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Mini roladki w boczku

Składniki:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula podsmażona
  • 100 g pieczarek
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 80 g sera żółtego
  • 16 plastrów boczku
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dorzuć umyte i starte na drobnych oczkach pieczarki. Przesmaż aż pieczarki się zbrązowieją.

Mini roladki w boczku- Pyszności

Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego pieczarki oraz cebulę. Dorzuć również bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, suszony majeranek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki równomiernie się połączyły.

Mini roladki w boczku- Pyszności

Mięso podziel na cztery części i rozpłaszcz w dłoniach. Ułóż na środku kawałek żółtego sera i uformuj roladkę tak, aby mięso dobrze otuliło ser. Owiń powstały kształt plastrami wędzonego boczku.

Mini roladki w boczku- Pyszności

Roladki obsmaż z każdej strony na patelni aż boczek się zarumieni. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Musztardę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem roślinnym. Powstałą mieszanką posmaruj roladki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 25-30 minut.

Mini roladki w boczku- Pyszności

Upieczone roladki udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim. Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!

Mini roladki w boczku- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału