Małgorzata Rozenek podzieliła się przepisem na zdrowe, zielone śniadanie. Ta sałatka to porządna dawka witamin i pyszne połączenie smaków.
Małgorzata Rozenek to jedna z twarzy porannego programu „Dzień Dobry TVN„. Znana prezenterka aktywnie działa w sieci, gdzie dzieli się zdjęciami i filmikami ze swojego życia. 44-latka zachwyca zgrabną sylwetką i nienaganną figurą. Sekretem doskonałej formy polskiej celebrytki jest połączenie aktywności fizycznej ze zbilansowaną dietą. W programie „Rozenek cudnie chudnie„ gwiazda podzieliła się przepisem na swoją ulubioną „sałatkę młodości”. Połączenie warzyw, ziół, komosy ryżowej i mozzarelli świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również lekki lunch lub kolację.
Zobacz również: Małgorzata Rozenek wykluczyła z diety 3 produkty. Czy słusznie? Dietetyk sprawdza
Sałatka młodości Małgorzaty Rozenek
Składniki:
- pół kulki mozzarelli
- trzy łyżki ugotowanej komosy ryżowej
- kawałek zielonego ogórka szklarniowego
- pół cukinii i awokado
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- pół gruszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- ulubione świeże zioła, np. pietruszka, bazylia
Sposób przygotowania:
- Cukinię i ogórka dokładnie umyj lub obierz ze skórki.
- Ogórek przekrój wzdłuż na cztery części, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Z cukinii zrób makaron. jeżeli nie masz do tego sprzętu, możesz po prostu pokroić ją w cienkie półplasterki.
- Gruszkę i mozzarellę pokrój w cienkie plastry
- Awokado pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- W misce połącz ze sobą wszystkie warzywa, dodaj ugotowaną komosę, skropl całość pozostałym sokiem z cytryny i dodaj oliwę.
- Dorzuć posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.
Sałatka Małgorzaty Rozenek- Pyszności; źródło kanał na YouTube TVN Style
Zdrowa komosa ryżowa
Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański dostarcza naszemu organizmowi dużą ilość pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo, dzięki obecności saponin, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie poprzez działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Wśród innych zbóż wyróżnia się również wysoką zawartością flawonoidów, które wykazują silne działanie antykonsydacyjne. Komosa ryżowa może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego i świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Przepis na pyszną paprykę faszerowaną kurczakiem i komosą ryżową znajdziesz na naszym kanale YouTube