Śniadaniowa sałatka Małgorzaty Rozenek. Witaminowa bomba na dobry start

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka Małgorzaty Rozenek- Pyszności; źródło kanał na YouTube TVN Style


Małgorzata Rozenek podzieliła się przepisem na zdrowe, zielone śniadanie. Ta sałatka to porządna dawka witamin i pyszne połączenie smaków.

Małgorzata Rozenek to jedna z twarzy porannego programu „Dzień Dobry TVN. Znana prezenterka aktywnie działa w sieci, gdzie dzieli się zdjęciami i filmikami ze swojego życia. 44-latka zachwyca zgrabną sylwetką i nienaganną figurą. Sekretem doskonałej formy polskiej celebrytki jest połączenie aktywności fizycznej ze zbilansowaną dietą. W programie „Rozenek cudnie chudnie gwiazda podzieliła się przepisem na swoją ulubioną „sałatkę młodości”. Połączenie warzyw, ziół, komosy ryżowej i mozzarelli świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również lekki lunch lub kolację.

Zobacz również: Małgorzata Rozenek wykluczyła z diety 3 produkty. Czy słusznie? Dietetyk sprawdza

Sałatka młodości Małgorzaty Rozenek

Składniki:

  • pół kulki mozzarelli
  • trzy łyżki ugotowanej komosy ryżowej
  • kawałek zielonego ogórka szklarniowego
  • pół cukinii i awokado
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • pół gruszki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ulubione świeże zioła, np. pietruszka, bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i ogórka dokładnie umyj lub obierz ze skórki.
  2. Ogórek przekrój wzdłuż na cztery części, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  3. Z cukinii zrób makaron. jeżeli nie masz do tego sprzętu, możesz po prostu pokroić ją w cienkie półplasterki.
  4. Gruszkę i mozzarellę pokrój w cienkie plastry
  5. Awokado pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  6. W misce połącz ze sobą wszystkie warzywa, dodaj ugotowaną komosę, skropl całość pozostałym sokiem z cytryny i dodaj oliwę.
  7. Dorzuć posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.

Sałatka Małgorzaty Rozenek- Pyszności; źródło kanał na YouTube TVN Style

Zdrowa komosa ryżowa

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański dostarcza naszemu organizmowi dużą ilość pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo, dzięki obecności saponin, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie poprzez działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Wśród innych zbóż wyróżnia się również wysoką zawartością flawonoidów, które wykazują silne działanie antykonsydacyjne. Komosa ryżowa może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego i świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Przepis na pyszną paprykę faszerowaną kurczakiem i komosą ryżową znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału