Sernik na zimno z truskawkami - przepis na deser
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie minimum 2 godziny + stężenie galaretki najlepiej 8 godzin.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub serka śmietankowego,
- 3 łyżeczki żelatyny + 235 mililitrów gorącej wody,
- 1 opakowanie cytrynowej galaretki w proszku + 235 ml gorącej wody,
- 30 g cukru pudru,
- biszkopty waniliowe.
Wierzch:
- świeże truskawki, maliny lub inne sezonowe owoce,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej w proszku + 235 ml gorącej wody.
Dodatkowo:
- 23 cm lub większa tortownica
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami krok po kroku?
Przygotowanie:
- Wyjmij ser z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej.
- W międzyczasie rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Następnie rozpuść galaretkę cytrynową. Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy ser jest gotowy, umieść go w robocie kuchennym i miksuj przez 2 minuty. Dodaj powoli rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i galaretkę cytrynową. Mieszaj do całkowitego połączenia przez 2 minuty. Dodaj cukier puder.
- Tortownicę wyłóż pergaminem i kładź na nim okrągłe biszkopty. Na wierzchu ułóż masę serową. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Galaretkę truskawkową rozpuść we wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.
- Umyj truskawki i pokrój je na mniejsze kawałki. Ułóż na wierzchu sernika.
- Na wierzch wylej przestudzoną galaretkę truskawkową i wstaw sernik z truskawkami do stężenia na całą noc do lodówki. Podawaj schłodzony.
- Sernik na zimno z truskawkami gotowy. Życzymy smacznego!
Dzięki uprzejmości autorki dzielimy się przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób zamieszkałych poza granicami Polski i chcącymi bliżej poznać gotowanie po polsku.
Przepisy na ciasta i inne tradycyjne potrawy z polskiej kuchni
Książka „Polish your kitchen. My family table” zbiera przepisy zawarte na blogu. W publikacji można zobaczyć, iż kuchnia polska jest kolorowa, sezonowa i może być intrygująca dla Amerykanów. We wstępie Anna Hurning napisała, iż dla niej jest nostalgiczna i pełna emocji. Dzięki przepisom ma okazję wspominać prababcię, babcie i swoich rodziców. Książkę zadedykowała córce, która korzystając z niej ma dalej krzewić polskie tradycje.
Ponadto w książce Anna Hurning zebrała dania na każdą okazję i porę roku. Kuchnia polska jest pokazana przekrojowo. Znajdują się w niej przepisy wegetariańskie i mięsne. Obok sernika na zimno, zupy koperkowej z lanymi kluskami, pierogów i kopytek, znajdziemy też np. flaczki, studzieninę (zimne nóżki) i smalec. Warto podkreślić, iż książka drukowana jest w Polsce, a to wyróżnia ją spośród wielu pozycji o kuchni polskiej po angielsku.
Szybki serniczek bez pieczenia. Ciasto jak z bajki
Chatka Baby Jagi to szybki do zrobienia i przepyszny sernik bez pieczenia, który z pewnością spodoba się i posmakuje nie tylko najmłodszym. Takie oryginalne i błyskawiczne ciasto zrobisz z sera z…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: