Smaki z różnych stron świata w stolicy regionu. W Opolu trwa Festiwal Smaków

doxa.fm 1 miesiąc temu
Fot. Radio Doxa

Tegoroczna edycja wydarzenia rozpoczęła się wczoraj i potrwa do niedzieli. Jak co roku, oprócz potraw nie brakuje również występów muzycznych. Na placu Kopernika można posmakować nie tylko kuchni tradycyjnej, ale także włoskiej, gruzińskiej, tureckiej czy japońskiej. Oprócz smaków świata organizowane są również warsztaty i wspólne gotowanie z gwiazdami „MasterChef Nastolatki”.

– Jest bardzo różnorodnie, ale również regionalnie. Meksykańska kuchnia jest bardzo dobra. Niebo w gębie – zachęca Arkadiusz Wiśniewski, prezydent miasta Opola.

– Znajdziemy mnóstwo dobrego jedzenia. Są kuchnie z orientalnych miejsc. Jest kuchnia japońska, perska, libańska. Ale nie brakuje też smaków regionalnych – mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału Promocji Urzędu Miasta Opole.

– Jest bardzo fajnie, duży wybór. Właśnie jadłam przysmaki kuchni portugalskiej. Zdziwiłam się, bo takich potraw jeszcze nie widziałam – mówi Wiktoria.

– Na stoisku mamy cztery propozycje herbat mrożonych. Rooibos pochodzi z RPA – tłumaczy Ewa Pistor z Herbaciarni Masala.

– Ten produkt jest z Gruzji. To coś nowego, zaczynam smakować różnych kuchni – przekonuje Tomasz.

– Mamy tutaj kuchnię azjatycką. Proponujemy smaki od słodko-kwaśnego, po ostre i pikantne, ale także te z nutą słodyczy – zachęca Klaudia Szyszka z „Otomańskiej Pokusy” i „Jedwabnego szlaku”.

– Próbujemy makaronu z batatów. To koreański specjał. Jemy pierwszy raz, ale jest pyszny. Jedliśmy również karpia po niemodlińsku, który był przepyszny – mówi Justyna.

– Smak jest specyficzny, ale warto próbować nowych rzeczy – podkreśla Paweł.

Przypomnijmy, jutro ostatni dzień wydarzenia.

Szersza relacja:

autor: Aleksandra Kus

Idź do oryginalnego materiału