Za nami finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gminą Wijewo. Wśród wyróżnionych są również produkty i potrawy z południowej wielkopolski.
"W ramach tego konkursu wyłoniliśmy najlepszych producentów wielkopolski, którzy będą reprezentowali nasz region podczas konkursu ogólnopolskiego. Ten odbędzie się podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu. Myślę, iż jest to niezwykle ważne, by w ten sposób promować naszą tradycyjną wielkopolską żywność. Warto byśmy zwracali uwagę na to, co mamy najlepszego w naszym regionie, stąd właśnie ta kolejna edycja konkursu" - powiedział radiuCENTRUM Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Komisja Konkursowa oceniająca produkty przyznała: 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 8 rekomendacji do nominacji do przyznania nagrody Perły 2024. Z kolei Komisja Konkursowa oceniająca potrawy przyznała: 3 nagrody – odpowiednio I, II oraz III miejsce, oraz 2 rekomendację do nominacji do Perły 2024.