Smaki Folkloru i Bitwa Regionów w Sędziszowie Młp.

e-ropczyce.pl 3 miesięcy temu

W niedzielę 8 czerwca hucznie zakończyły się Dni Sędziszowa Małopolskiego. Na małym Placu Targowym, tradycyjnie już, odbyła się impreza pod nazwą Sędziszowskie Smaki Folkloru, w ramach której wystąpił zespół Rochy i miała miejsce Bitwa Regionów, czyli konkurs na najlepszą potrawę z regionu.

Zespołu Rochy przedstawiać nie trzeba. To reprezentacyjny Zespół Pieśni i Tańca z ziemi sędziszowskiej. Dziś wystąpił w całości – zaprezentowały się wszystkie grupy, wchodzące w jego skład. I trzeba powiedzieć, iż zrobiły to doskonale: od najmłodszych, którzy ćwiczą niedługo, ale rytm chyba mają we krwi, po najstarszych, tak zaprawionych w bojach, iż chyba choćby całonocne tańce nie wywołałyby zmęczenia. Świetna choreografia poszczególnych układów, cudowny śpiew, niesamowicie barwne stroje, a przede wszystkim uśmiech na twarzach występujących sprawiły, iż okolica wprost błyszczała, niezależnie od mocno świecącego słońca.

Jeśli zaś chodzi o Bitwę Regionów, czyli potrawy zaprezentowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, to żadne słowa, ani zdjęcia nie będą w stanie oddać ich smaków. Mimo wielkiego wyboru, największym powodzeniem cieszyły się proziaki, chleb ze smalcem i bigos. To sędziszowianie lubią najbardziej.

A oto lista przysmaków i ich twórców. Kto nie był i nie skosztował, niech przynajmniej nacieszy się ich nazwą!

Zupa z przeczyckich pokrzyw – KGW w Przeczycy

Pański ziemniak – KGW w Jaźwinach

Zupa chłopska – KGW w Komorowie

Kacapoły w kapuście faszerowane pieczarkami – SGW Prymule

Leśne kotleciki na ogórkowym sosie – KGW Moja Wolica Ługowa

Gęś na konferencji – Stowarzyszenie Kobiet w Będziemyślu Grodzianki

Gołąbki bez liści – KGW w Zagorzycach Górnych

Pierogi oszukańce – KGW Złote Piaski w Boreczku

Pierogi z pokrzywy cioci Jadzi – Stowarzyszenie Rozwoju Piatkowczanka

Gołąbki po szlachecku z sosem borowikowym – KGW w Pławie

Zarzucajka – KGW w Kliszowie

Kapusta ziemniaczana – KGW w Dąbiu

Kartacze piechockie, tradycyjny przysmak nadziewany soczystym mięsem z kaczki – KGW w Piechotach

Zupa szczawiowa – KGW w Babisze

Padewski gulasz z kluseczkami – KGW w Padwi Narodowej

Ziemniacarz – KGW w Trześni

Gęsina po wadowicku – KGW w Wadowicach Górnych

Kiełbasiane pierożki sołtysowej – KGW Żarowianki

Potrawy oceniało jury w składzie: Barbara Siorek (właścicielka restauracji Malaga), Mariusz Bochnak (szef kuchni w Hotelu Ines) i Anna Picur (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa).

Całą imprezę z wdziękiem prowadził Przemysław Tejkowski, aktor teatralny i filmowy. Organizatorami tego cudownego spotkania byli: Burmistrz Sędziszowa Małopolskiego Bogusław Kmieć, Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Sędziszowie Małopolskim Katarzyna Hagdej, Dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Sędziszowie Małopolskim Marek Antosz.

Idź do oryginalnego materiału