Smak pyry rozstrzygnięty

powiat.poznan.pl 2 dni temu

Kluski, pierogi, zupy, placki, ale też pączki, ciasteczka, sernik, pudding, a choćby lody – kapituła w regionalnym konkursie kulinarnym Smak Pyry 2024 spróbowała i oceniła 35 dań z wielkopolskim skarbem regionu w roli głównej: ziemniakiem. To już czwarta edycja wydarzenia, ale po raz pierwszy tak dużo zgłoszeń i to właśnie słodkości. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski – starosta poznański.

Jesień to czas wykopków i taką, między innymi, atrakcją Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zachęcało do aktywnego i rodzinnego spędzenia niedzieli na „Poznańskiej Pyrze”. Nie mogło zabraknąć jarmarku rękodzieła i smakołyków, występów zespołów ludowych i konkursów dla najmłodszych. Jest to jedno z cyklicznych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Tradycyjnie już w pałacu na terenie Muzeum odbył się regionalny kulinarny konkurs „Smak Pyry” dla kół gospodyń wiejskich, obiektów gastronomicznych i uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorem jest samorządowa instytucja kultury Instytutu Skrzynki, który jest również fundatorem nagród finansowych. Laureaci otrzymali także upominki od powiatu poznańskiego. Kapituła oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki. Grand Prix otrzymał Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za pączki ziemniaczane. Komplet wyników i wyróżnień, a także więcej informacji na temat konkursu na stronie Smaki Powiatu Poznańskiego.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału