Smak i tradycja, czyli podlaskie konkursy wielkanocne

ttregionalna.pl 3 dni temu
Chodzi o trzecią edycję konkursów samorządu województwa na tradycyjny stół wielkanocny i wielkanocną ozdobę. Do rywalizacji stanęło ponad 20 podlaskich kół gospodyń wiejskich, a decyzją jury najpiękniej podane i najbardziej tradycyjne dania przygotowało KGW „Dobry Las”. Natomiast za najciekawszą ozdobę uznano pająka ze słomy i bibuły przygotowanego przez KGW w Słomiance. Kulinarne i artystyczne zmagania odbyły się w piątek, 4.04, w Folwarku Nadawki. Zaprezentowano cały wachlarz tradycyjnych potraw oczywiście w oprawie zgodnej z podlaską tradycją.

To cieszące się od wielu lat wydarzenie otworzyli marszałek Łukasz Prokorym i członek zarządu Bogdan Dyjuk. Warto podkreślić, iż jury konkursowe pracowało pod przewodnictwem znakomitego restauratora, Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego Karola Okrasy. W wydarzeniu wzięła też udział Sekretarz Województwa Monika Kondratowicz.

Podlaskie kulinaria promują region

Łukasz Prokorym podkreślił, iż jednym z najważniejszych zadań obecnego zarządu jest promocja kół gospodyń wiejskich i promocja produktów lokalnych.

Za zaangażowanie w podtrzymywanie tradycji kołom gospodyń wiejskich podziękował również Bogdan Dyjuk, który w zarządzie województwa jest odpowiedzialny m.in. za rolnictwo.

Młode pokolenie kucharzy z pasją

Z kolei zarządowi województwa za dbałość o promowanie lokalnej tradycji kulinarnej dziękował Karol Okrasa. I nie chodzi tylko o konkursy dla KGW. – Dziękuję, iż dbacie nie tylko o to, co jest tu i teraz, ale przygotowujecie młode pokolenie do przejęcia tej tradycji – powiedział, nawiązując do niedawno zakończonego konkursu dla uczniów podlaskich szkół gastronomicznych „Gotuj z klasą”.

– I ten konkurs pokazuje, iż mamy godnych następców pełnych pasji i przepełnionych tradycją.

Tradycyjny stół wielkanocny

A co prezentowali uczestnicy wielkanocnych konkursów? Był żurek na zakwasie, biała kiełbasa, klopsy, pasztety, jaja faszerowane, pascha i oczywiście mazurki oraz baby wielkanocne. To wszystko nie „sklepowe”, ale „własnej roboty”. Jury nie miało łatwego zadania. W konkursie na tradycyjny stół oceniano m.in.: walory smakowe potraw, estetykę stołu i zgodność prezentacji z tradycją wielkanocną.

Najwyższe uznanie jury zdobył stół przygotowany przez KGW „Dobry Las” z gminy Zbójna. To już kolejne ich zwycięstwo w kulinarnych przedświątecznych zmaganiach. – Dwa razy zwyciężyłyśmy w konkursie bożonarodzeniowym i teraz w wielkanocnym. Nasza recepta to współpraca, tradycja i przede wszystkim dobry smak – cieszyły się laureatki.

Drugie miejsce przyznano KGW w Szudziałowie, a trzecie otrzymało KGW w Karakulach. Wyróżniono KGW w Żelechach i KGW „Żabcie” z Żabikowa Rządowego.

A wraz z Karolem Okrasą potrawy oceniali: Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku, Marta Ciszewska, dziennikarka TVP 3 w Białymstoku, Katarzyna Dziedzik, specjalista ds. promocji w Polskim Radiu Białystok.

Tradycyjna ozdoba wielkanocna

Tu zwycięstwo przypadło KGW w Słomiance. Ich pająk ze słomy i bibuły zdobył uznanie jury za oryginalność i pomysłowość w zobrazowaniu tradycyjnego wzornictwa. Nawiązywał do historii lokalnych wspólnot oraz zachwycił artyzmem i estetyką wykonania. Drugie miejsce za kwiaty wielkanocne przyznano KGW w Szudziałowie, a trzecią lokatę otrzymało KGW w Żelechach za wielkanocną palmę. Przyznano też wyróżnienia: za palmę KGW MiszMasz z Obrubnik i za pająka wielkanocnego KGW „Perły znad Narwi” z Suraża.

Prace w tym konkursie oceniały: Agata Michałowska, dyrektor Departamentu Kultury i Dziedzictwa Narodowego, UMWP, Katarzyna Ancipiuk, dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej, Krystyna Kunicka, główny specjalista ds. twórczości ludowej z Podlaskiego Instytutu Kultury w Białymstoku.

W wydarzeniu uczestniczyli także: Andrzej Pleszuk, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP oraz jego zastępcy: Iwona Krzyżanowska i Tomasz Godlewski. A także gospodarz Folwarku Nadawki Paweł Snarski.

Organizację konkursów na ozdobą o raz tradycyjne stoły świąteczne: wigilijny i wielkanocny koordynuje Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP.

Idź do oryginalnego materiału