Bardzo prosty przepis na legendarny krem z cukinii, jakiego jeszcze nie jadłaś. Świetnie komponuje się z mięsami, rybami jako przystawka na świątecznym stole lub jako wyjątkowa przekąska.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 200 g słodkiej papryki
- 200 g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- 1kg pomidorów
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 120 ml oleju roślinnego
- 100 g granulowanego cukru
- 80 ml octu 9%
- pepperoni
Przygotowanie:
Z cukinii usuń skórę i nasiona, pokrój ją w kostkę. Marchewkę, paprykę i pomidory pokroić na średniej wielkości kawałki.
Po przygotowaniu przetrzyj warzywa przez maszynkę.
Włóż sprasowaną mieszaninę do garnka, postaw na kuchence i gotuj na dużym ogniu. Gotuj w wysokiej temperaturze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po 20 minutach dodać cukier, przecier pomidorowy, olej i zmniejszyć temperaturę. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Następnie dodajemy ostrą paprykę według uznania (do smaku możemy też użyć suszonej ostrej papryki), wyciśnięty czosnek i ocet. Mieszaj i gotuj przez ostatnie 5 minut.
Gotuj łącznie przez 35 minut. Po upływie tego czasu wyłącz ogień i wlej mieszaninę do wysterylizowanych szklanek.
Nie trzeba go konserwować. Zamykamy szklanki wstępnie wysterylizowanymi pokrywkami i odwracamy je do góry nogami. Przykryj je kocem i pozwól im ostygnąć.
Życzymy smacznego
L’article Słynna Pasta Z Cukinii, Która Zachwyca Całą Zimę: Takiego Smarowidła Jeszcze Nie Robiłaś. est apparu en premier sur Latwy Przepis.