Słodko i słono w CWK w Opolu. realizowane są targi „Art food”

doxa.fm 1 miesiąc temu
Fot. Radio Doxa

Ponad czterdziestu wystawców i tysiące produktów – od pieczywa, deserków, po cukrowe ozdoby do tortów i opakowania. W Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu realizowane są branżowe targi „Art food”.

– Historia naszego spotykania się z klientami w takiej targowej czy piknikowej formule sięga początku lat dwutysięcznych. jeżeli chodzi o wystawców to mamy tu producentów i importerów substytutów do produkcji piekarniczo-cukierniczej, gastronomicznej i lodziarskiej. Są to firmy, które technologicznie i sprzedażowo są w czołówce tej branży w Europie. Prezentowane są tutaj lody, składniki do ciast, dodatki do napojów, syropy, najnowsze trendy, czyli pieczywa i ciasta mrożone. Ogółem w okolicach dziesięciu tysięcy produktów – informuje Igor Glapiński z APC Agra w Opolu, organizator targów.

– Wydarzenie cieszy się sporym zainteresowaniem firm działających w branży. Prezentowana oferta jest ogromna – od słodkiego, do słonego – dodaje Małgorzata Glapińska.

– Obserwujemy duże zainteresowanie produktami wege – deserki, croissanty, bułeczki. Coraz więcej osób nie je mięsa, więc musimy się dostosować. jeżeli chodzi o taki efekt wow to robi to nasza nowość, czyli schiacciata. Jest to oryginalne włoskie pieczywo, robione w we Włoszech, gdzie mamy piekarnię. Składniki są bardzo proste – oliwa, mąka, drożdże i sól. Jest to produkt również wege i można go podawać na tysiąc sposobów, z różnymi dodatkami – opowiada Bogumił, wystawca.

– Jest taki trend na nowe owoce i nietypowe połączenia smakowe. W swojej ofercie mamy więc nadzienie o smaku moreli z rokitnikiem, bardzo zdrowe. Proponujemy też piernik z naszą mieszanką keksową i nadzieniem dynia-pomarańcza. Myślę, iż pójdziemy właśnie w tym kierunku, żeby oferować coś nowego, taki smak, żeby klienci zapamiętali na całe święta i chcieli wrócić w przyszłym roku – mówi jeden z uczestników targów.

Organizatorem wydarzenia jest APC AGRA. Targi potrwają do 16.00.

Organizatorzy i wystawcy:

autor: Anna Kurc

Idź do oryginalnego materiału