Śledzie będą rozpływać się w ustach. Potrzebują jednego składnika
Zdjęcie: Filety śledziowe podane z ziemniakami, udekorowane koperkiem oraz posiekanymi kawałkami czerwonej cebuli i ogórka w sosie śmietanowym.
Śledzie to jeden z najważniejszych elementów polskiego jadłospisu świątecznego. Pojawiają się na stole w wielu odsłonach: w oleju, śmietanie, po kaszubsku czy w sałatkach. Pomysłów na ich podanie jest prawdopodobnie tyle, ilu szefów kuchni. Niezależnie od przepisu i indywidualnej kreatywności kulinarnej, jedno pozostaje niezmienne. Zanim ryby trafią na talerz, trzeba je adekwatnie przygotować. Nieodzownym elementem jest moczenie śledzi przed dalszą obróbką. Tym razem nie stawiaj jednak na wodę albo mleko. Istnieje składnik, który zamienia śledzie w prawdziwą rozkosz dla podniebienia.




![Wystarczy podać rękę. Ośrodek Kuratorski dla młodzieży w Świdnicy ma już rok [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Osrodek-Kuratorski-nr-1-przy-SR-Swidnica-2025.12.12-25.jpg)








