Marynata do pieczonych i grillowanych mięs spełnia bardzo istotną rolę. To ona sprawia, iż mięso staje się kruche, a jednocześnie soczyste i pełne aromatu. Idealnie dobrana kompozycja smaków i odpowiednio długi czas marynowania potrafią zdziałać cuda. Skrzydełka na grilla potrafią zaskoczyć intensywnością smaku, dlatego często są kulinarnym bohaterem spotkań ze znajomymi.
REKLAMA
Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę
Marynata do skrzydełek na grilla na bazie miodu i czosnku
Miód i czosnek to połączenie, które gwarantuje niesamowite doznania smakowe, dlatego nasza pierwsza propozycja to marynata do skrzydełek na grilla na bazie wspomnianych produktów. Do jej przygotowania będą potrzebne (na ok. 10 sztuk skrzydełek):
6 ząbków czosnku
1/2 szklanki miodu naturalnego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
przyprawy: sól, pieprz, czerwona czubryca
Jak zrobić skrzydełka na grilla? Aromatyczna przystawka krok po kroku
jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić skrzydełka na grilla, to postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną czubrycą
W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty: miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny
W przygotowanej marynacie zanurzamy skrzydełka na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Mięso wyjmujemy z lodówki na 1 godzinę przed obróbką
Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez 15 minut, co jakiś czas obracając mięso
Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Marynata z jogurtu naturalnego
Jest bardzo wiele możliwości, jak przyprawić skrzydełka na grilla. Koniecznie wypróbuj także marynatę z jogurtu naturalnego i czosnku. Będziesz potrzebować następujących składników:
2 szklanki jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki
Jak przygotować skrzydełka na grilla? Smak, którego nie da się zapomnieć
Poniżej prosta instrukcja, jak przygotować skrzydełka na grilla z użyciem wymienionych składników:
Skrzydełka drobiowe myjemy i osuszamy
W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej rzepakowy i przyprawy
Do miski z marynatą wrzucamy skrzydełka i dokładnie obtaczamy przygotowaną mieszanką
Marynujemy przez co najmniej kilka godzin
Skrzydełka wrzucamy na rozgrzanego grilla i grillujemy do momentu, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca (ok. 15-20 minut)
Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Domowy sos BBQ
Ostatnia propozycja na to, jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla, to pomysł z użyciem sosu BBQ domowej roboty. Przygotujesz go z następujących składników:
5-6 łyżek ketchupu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki
Skrzydełka należy zamarynować (np. w jednej z powyższych marynat), a następnie ułożyć na rozgrzanym grillu. Wszystkie składniki na domowy sos BBQ dokładnie mieszamy i smarujemy niemal upieczone skrzydełka. Grillujemy jeszcze przez 5-7 minut, aż sos lekko się skarmelizuje.
Ile czasu gotować skrzydełka na grilla?
Częstą praktyką w odniesieniu do skrzydełek drobiowych, jest obgotowanie mięsa we wrzątku przed marynowaniem. Ile czasu gotować skrzydełka na grilla? Wystarczy wrzucić je do osolonego wrzątku na 10 minut. Ma to na celu m.in. zachowanie soczystości mięsa, gwarancję dopieczenia w środku (w przypadku większych kawałków) oraz skrócenie czasu grillowania.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę