Wrzesień to wyjątkowy czas pełen smaków i aromatów. Warzywa i owoce są wtedy najpyszniejsze. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na ciasto, które łączy oba te światy, ucierane ciasto dyniowo-jabłkowe.
Tak, tak, dynia właśnie pojawiła się w sklepach! Jest słodka, aksamitna i świetnie komponuje się z kwaśnymi, soczystymi jabłkami. To połączenie to prawdziwy jesienny klasyk, do którego wracam co roku, za każdym razem w nowej wersji.
Bardzo lubię przygotowywać puree z dyni. Zawsze piekę ją w piekarniku, bo wtedy jej smak i aromat są wyjątkowo intensywne. Gotowe puree mrożę i mam je pod ręką, kiedy tylko najdzie mnie ochota na jesienne wypieki z dynią.
To ciasto pachnie dynią, a smakuje jabłkami. Jest miękkie, wilgotne i pełne jesiennego klimatu.

Jak zrobić wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowo-jabłkowe?
Pieczenie ciasta dyniowo-jabłkowego z dodatkiem dyniowego puree i świeżych jabłek jest naprawdę proste. To klasyczne ucierane ciasto na maśle, a wiadomo, iż prawdziwe masło to podstawa najlepszego smaku. Dzięki niemu wypiek jest nie tylko puszysty, ale też wyjątkowo aromatyczny.
W tym przepisie nie potrzeba dużej ilości dyniowego puree, wręcz przeciwnie, wystarczy odrobina, aby ciasto było wilgotne, a jednocześnie dobrze wypieczone i lekkie. Jabłka pokroiłam w kostkę i dodałam bezpośrednio do masy, a kilka cząstek w formie ósemek ułożyłam dekoracyjnie na wierzchu. Na koniec posypałam je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, który podczas pieczenia pięknie się karmelizuje i tworzy chrupiącą, pachnącą skorupkę.

Co jak co, ale cynamonu w tym cieście zdecydowanie nie brakuje! To właśnie on podkreśla smak dyni i jabłek, tworząc idealne jesienne połączenie.
Sekret udanego wypieku – puree do ciasta dyniowo-jabłkowego
Ciasto dyniowo-jabłkowe to domowy klasyk, który zawsze się udaje. Jest jednak jeden warunek. Kluczem do udanego wypieku jest gęste, skoncentrowane puree z dyni. To ono nadaje ciastu piękny, intensywny kolor i sprawia, iż po upieczeniu jest wilgotne, a jednocześnie dobrze wypieczone i sprężyste.
Dlatego jeżeli planujecie przygotować dyniowe puree, pamiętajci, iż dynię najlepiej upiec w piekarniku. Dzięki temu zachowa swój naturalny smak i aromat, a puree będzie gładkie i pełne słodyczy. Gotowana w wodzie dynia traci na intensywności. Puree wychodzi wtedy rozwodnione i mało wyraziste.
Jeśli już macie gotowe puree, warto je poporcjować i zamrozić. To świetny sposób na dyniowe zapasy na później. Przyda się nie tylko na ciasto dyniowo-jabłkowe, ale także na dyniowe bułeczki, dyniowe cynamonki i zupę dyniową.

Ciasto z dyniowym puree i jabłkami
DrukujSkładniki:
280 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła, miękkiego
130 g brązowego cukru + 3 łyżki
70 g białego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
150 g puree dyniowego
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka cynamonu
4 jabłka soczyste i kwaśne, np. antonówka
masło i mąka do formy
Przygotowanie:
- W misce zmiksować masło, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę. Miksując, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać puree dyniowe i wymieszać z masą maślaną.
- W osobnej misce odważyć mąkę, dodać proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i wymieszać trzepaczką balonową. Suche składniki dodać do masy maślano-dyniowej i dokładnie wymieszać szpatułką. Masa powinna być dość gęsta, ale taka ma być.
- Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jedno jabłko pokroić w plasterki. Pokrojone w kostkę jabłka dodać do masy i wymieszać.
- Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Do formy przełożyć połowę ciasta i posypać połową mieszanki cynamonowej. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wierzch udekorować plasterkami jabłka i posypać resztą mieszanki cukru z cynamonem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudzić w formie, a następnie pokroić na 10 kawałków. Smacznego!











