Sezon na grzybowego celebrytę ruszył. Jak go znaleźć? Patrz w górę, a nie pod nogi

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Słynący z rudego kapelusza mleczaj rydz to prawdziwy grzybowy celebryta. Doczekał się choćby poświęconej mu piosenki. Jest smaczny, urodziwy i chętnie zbierany. Ma jednak trującego sobowtóra. Jak wygląda rydz i na co zwrócić uwagę?
Mleczaj rydz, przez grzybiarzy zwany po prostu rydzem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów spotykanych w polskich lasach, choć niestety często bywa robaczywy. Można go smażyć na maśle i panierować, wrzucać do zupy, a choćby kisić, jednak rydze średnio nadają się do suszenia - blaszki kruszą się, a grzyb traci swój cenny smak. Najczęściej jest marynowany w occie. Grzybiarze go uwielbiają, a Helena Majdaniec poświęciła mu choćby piosenkę, w której śpiewała, iż "rudy rydz lepszy niż maślaczek" i "jaka piękna sztuka". Ten szlachetny grzybowy celebryta ma jednak trujących bliźniaków.


REKLAMA


Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych


Jak wygląda rydz? Zwróć uwagę na cztery szczegóły
Rydze w Polsce są spotykane powszechnie, a zbiera się je od sierpnia-września do listopada. Prawdziwy wysyp zaczyna się w październiku. Znajdziesz je przede wszystkim w lasach, iglastych młodnikach i na piaszczystych glebach, szczególnie w towarzystwie sosen, z którymi tworzy mikoryzę. Rozglądaj się więc za nim przede wszystkim pod sosnami, również w pobliżu otaczających sosnowy las rowów. A jak rozpoznać rydza w lesie?


Tiktokerka blondynka_na_grzybach wylicza kilka jego cech szczególnych. Są to:


Pomarańczowo-łososiowy, okrągły kapelusz z charakterystycznymi pręgami. Starsze owocniki mają wklęśnięcie, młode są bardziej płaskie.
Blaszkowany hymenofor ("spód" grzyba) i zawinięty brzeg kapelusza.
Dziurka w środku trzonu widoczna po przecięciu.
Pomarańczowe mleczko, które z czasem jaśnieje lub ciemnieje i zieleniejący po uszkodzeniu miąższ.


Jak wygląda trujący grzyb podobny do rydza? Mleczaj wełnianka i olszówka
Mleczaje to też inne jadalne gatunki, różniące się od siebie drobnymi szczegółami. W przypadku mleczajów świerkowych (rosnących pod świerkami) mleczko zabarwia się na czerwonofioletowo, mleczaj jodłowy (spotykany pod tymi drzewami) nie zielenieje, mleczaj smaczny pachnie śledziami, a zmienny i czerwieniejący ma mleczko o barwie czerwonego wina. Nie oznacza to jednak, iż każdego mleczaja możesz od razu ładować do koszyka. Rosnący pod modrzewiami mleczaj modrzewiowy jest niejadalny. Bardzo podobny do rydza jest też trujący mleczaj wełnianka. Tego delikwenta spotkasz z kolei pod brzozami. Ma charakterystyczne wełniste owłosienie na brzegu kapelusza, terpentynową woń i silnie piekące białe mleczko. Mylący może być też trujący krowiak podwinięty, czyli olszówka. Rozpoznasz ją po ciemniejszym kapeluszu i miąższu zabarwiającym się po przecięciu na kolor czerwonobrązowy lub rdzawobrązowy.
Pamiętaj, by w przypadku jakichkolwiek wątpliwości nie ryzykować i zostawić grzyb w lesie albo skorzystać z pomocy grzyboznawcy w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Specjalista bezpłatnie oceni, czy okaz jest jadalny, czy trujący.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału