Sernik to deser doskonały, ale chałwa turecka o bogatym, intensywnym smaku może wnieść go na wyższy poziom. jeżeli szukasz najlepszej wersji sernika, sprawdź nasz przepis, który na pewno pozytywnie zaskoczy twoich gości. To propozycja pełna aromatów z zaskakującą bazą.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik z chałwą turecką - przepis. Obłędny deser na każdą okazję
Aby przygotować chrupiący spód ciasta, przygotuj paczkę zwykłych herbatników. Pokrusz ciastka i wymieszaj je z masłem.
200 g okrągłych herbatników
80 g masła
800 g twarogu
4 jajka
300 g chałwy sezamowej o smaku wanilii
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka olejku waniliowego
Składniki na polewę:
1/2 szklanki śmietany kremówki
150 g chałwy waniliowej
Jak zrobić sernik z chałwą? Przepis na spód
Herbatniki pokrusz, następnie dodaj do roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm i posmaruj cienką warstwą masła. Wyłóż masę w tortownicy i wyrównaj ją drewnianą łyżką. Teraz tortownicę odstaw na pół godziny do lodówki.
Twaróg zmiel trzy razy przy pomocy miksera. Tak przygotowany ser przełóż do miski, a następnie dodaj cukier i 150 g pokruszonej chałwy. Teraz całość utrzyj w mikserze. Resztę chałwy pokrój w grubą kostkę.
Do miski z serem dodaj jajko i ponownie chwilę miksuj. Dodaj śmietanę, mąkę, olejek waniliowy i zmiksuj, aż dojdzie do połączenia składników. Teraz dodaj pokrojoną wcześniej chałwę i wymieszaj całość łyżką.
Powstałą masę przelej do tortownicy. Następnie we wnętrzu piekarnika na najniższej półce ustaw formę z wodą, na wyższej półce postaw tortownicę. Sernik piecz przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upływie czasu wystudź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Sernik z chałwą - przepis na polewę
Gdy sernik będzie gotowy, pozostała część chałwy pokrusz, dodaj śmietanę kremówkę i dobrze wymieszaj - tak aby nie było grudek. Przelej wszystko do garnka i podgrzej, aż masa stanie się kremowa i gęsta. Na koniec rozprowadź polewę po serniku i odstaw ciasto do lodówki na cały dzień.