
Masz ochotę przekąsić coś słodkiego, ale niewymagającego? Mamy coś w sam raz. Z kilku produktów stworzysz niebanalny sernik, który każdy będzie zachwalał pod niebiosa. Oprócz składników będziesz potrzebować miksera i formy. Sernik w lanym cieście to odpowiedź na wszelkie zachcianki. Twórczynią tego genialnego przepisu na wyśmienity deser jest Henia Foks, popularna blogerka kulinarna i autorka wielu książek kucharskich.
Sernik jest jednym z ukochanych ciast Polek i Polaków. W klasycznym wydaniu zwykle powstaje z białego sera i bakali. ale coraz większą popularnością cieszą się serniki z różnych zakątków świata, np. japoński, nowojorski, wiedeński czy niemiecki. Tym razem warto postawić na wariant sernika z lanym ciastem kakaowym i jasnym
Przepis na sernik w lanym cieście
Składniki:
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 łyżka kakao
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
Masa serowa:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 kg twarogu mielonego
1 torebka budyniu
kilka kropli aromatu waniliowego
200 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
W naczyniu ubijaj jaja z cukrem na pulchny krem, potem wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawaj olej i mleko, miksuj. Ciasto podziel na pół, a jedną porcję połącz z kakao i wymieszaj.
Na masę: twaróg miksuj ze śmietaną i cukrem, następnie przekładaj jajka, olejek waniliowy i proszek budyniowy, ucieraj.
Blachę o wymiarach 27 cm x 17cm wyściel pergaminem i wylej porcję jasnego ciasta, a po chwili przykryj ją ciastem ciemnym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170℃ i piecz przez 15 minut.
Na ostudzonym spodzie równo rozprowadź masę twarogową i polej deser resztą ciasta jasnego i ciemnego. Sernik wstaw do piekarnika – piecz go przez 60 minut w 170℃.