Sernik tak puszysty, iż ''unosi się'' w ustach jak chmurka. Jego tajemnica to 1 składnik

g.pl 9 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Sernik to wyjątkowy deser, który można przygotować na różne sposoby. Jednak, aby był puszysty i miał wyjątkowo kremową konsystencję warto dodać jeden składnik, który większość z nas ma w swojej lodówce.
Uwielbiamy go piec nie tylko na święta, choć należy przyznać, iż ten świąteczny smakuje absolutnie wyjątkowo. Co sprawia, iż sernik jest idealnie puszysty? Tak naprawdę wpływ na to mają różne czynniki, w tym zarówno składniki, jak i sposób pieczenia ciasta. Sernik nie powinien być pieczony w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ sprawia ona, iż jest przypieczony z wierzchu, ale jego środek pozostaje płynny. Zbyt niska temperatura może z kolei niekorzystnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Duże znaczenie mają także poszczególne składniki. Ubite białka delikatnie łączone z masą serową, wprowadzają do niej dużą ilość pęcherzyków powietrza, które odpowiadają za lekkość ciasta. Na puszystość sernika wpływa także mąka ziemniaczana oraz śmietanka kremówka. Ubita śmietanka również zawiera sporo powietrza, a ponadto zawarty w niej tłuszcz sprawia, iż ciasto jest bardziej wilgotne.


REKLAMA


Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski


Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką - prosty i pyszny deser
Poniżej znajdziesz prosty przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką. Oto składniki potrzebne do jego przygotowania:


1 kg twarogu z wiaderka
4 jajka
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g herbatników
1/2 kostki masła


Sposób przygotowania:


Herbatniki rozdrabniamy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ubijamy.
Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
Masę serową przekładamy do misy miksera. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywno.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę również ubijamy.
Do masy serowej delikatnie dodajemy na przemian ubite białka i śmietanę kremówkę. Za każdym razem delikatnie łączymy składniki szpatułką.
Masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.
Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w środku.


Sernik ze śmietanką - wersja kokosowa, którą kochają dzieci
Kolejny przepis na sernik ze śmietanką to deser w wersji kokosowej. Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do jego przygotowania:


1 kg twarogu półtłustego zmielonego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
30 g mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki kremówki 36%
200 g herbatników
1/2 kostki masła
100 g białej czekolady
wiórki kokosowe do dekoracji


Sposób przygotowania:


Herbatniki mielimy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wsypujemy herbatniki połączone z masłem. Dokładnie uklepujemy i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do miski miksera wkładamy twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Wykładamy na spód i pieczemy w 175 stopniach przez 60-70 minut.
Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Dekorujemy roztopioną białą czekoladą i wiórkami kokosowymi.


Zobacz też: To ulubione ciasto Amerykanów. Polacy nie znają, a za oceanem każdy się nim zajada


Puszysty sernik ze śmietanką 30 proc. i serkiem mascarpone
Na koniec przedstawiamy prosty przepis na sernik ze śmietanką 30 proc. i serkiem mascarpone. Oto składniki:


800 g twarogu półtłustego
200 g serka mascarpone
200 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki likieru (np. słony karmel)
200 g krakersów
1/2 kostki masła
100 g czekolady
popcorn do dekoracji


Sposób przygotowania:


Krakersy mielimy w malakserze, a następnie łączymy z roztopionym masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wysypujemy krakersy i dokładnie uklepujemy spód. Wkładamy do lodówki.
Do misy miksera wkładamy twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy śmietankę i likier i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę.
Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy popcornem.


Które ciasto lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału