Sernik, którego nie można zepsuć. Przepis bez pieczenia z galaretką, serem i herbatnikami

zycie.news 3 godzin temu
Zdjęcie: Sernik, źródło: YouTube/Smacznego z Oksaną Bogomołową


Ten przepis na sernik bez pieczenia z galaretką i twarogiem z pewnością się przyda. Po pierwsze, deser ten nie pójdzie w boczki, a po drugie, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Kolejny duży plus tego przepisu — sernik z twarogiem i galaretką nadaje się na każdą imprezę lub zwykłe przyjęcie herbaciane.

Składniki na sernik bez pieczenia:

*300 g kruchych ciasteczek;

*200 g masła;

*500 g kwaśnej śmietany;

*150 g twarogu;

*120 g cukru;

*10 g żelatyny;

*10 g cukru waniliowego;

*1/2 cytryny;

*1 saszetka galaretki (opcjonalnie).

Przygotowanie sernika z twarogiem i galaretką bez pieczenia krok po kroku:

1. Zmiel kruche herbatniki na okruchy. Możesz użyć blendera, możesz to zrobić manualnie lub zwykłym wałkiem do ciasta.

2. Lekko roztopione masło wymieszaj z herbatnikami, dobrze ugnieć rękami, aby pozbyć się wszelkich grudek, i przełóż spód sernika do wysokiej formy do pieczenia. Wskazane jest wyłożenie jej papierem pergaminowym, jeżeli naczynie jest składane.

3. Wstaw formę z dnem do lodówki.

4. Rozpuść galaretkę w osobnej misce zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia na pół godziny.

5. Osobno rozpuścić żelatynę w 100 ml wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia, a następnie podgrzewać na małym ogniu do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji. Bardzo ważne jest, aby żelatyna się nie zagotowała! Gdy na powierzchni pojawi się piana, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

6. Twarożek przetrzeć przez sito, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Do masy dodać sok z ½ cytryny i dokładnie wymieszać. Masa powinna być jak najbardziej jednorodna, więc dla większej wydajności użyj miksera! Stopniowo wlewaj żelatynę, kontynuując ubijanie masy.

7. Wyjmij formę z dnem z lodówki, wylej na nią masę twarogową i włóż z powrotem do lodówki. Gdy ta warstwa stwardnieje, ponownie wyjmujemy blaszkę i wylewamy ostatnią warstwę galaretki. Wstawiamy nasz sernik do lodówki na 5-6 godzin, aż deser całkowicie stężeje.

8. Sernik z galaretką podawaj na płaskim dużym talerzu, tak aby wszystkie warstwy były dobrze widoczne. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału