Sernik dyniowy z ganache to jeden z tych deserów, które potrafią stworzyć prawdziwie świąteczny nastrój od pierwszego kęsa. Upiekłam go na pierwszą niedzielę adwentu. Tutaj w Szwecji celebrujemy cały miesiąc, aż do świąt, więc aromaty korzenne, a także dyniowe wypieki pojawiają się u mnie wyjątkowo często w tym okresie. Ten sernik okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest kremowy, pachnący przyprawami i tak pyszny, iż zniknął w jeden dzień. Odkąd piekę mikroporcje na jedno posiedzenie, nic się nie marnuje… ale mam przeczucie, iż choćby większa blacha tego sernika nie przetrwałaby zbyt długo.

Sernik dyniowy z ganache — świąteczny smak w najlepszym wydaniu
Nie przesadzę, jeżeli powiem, iż to najlepszy sernik dyniowy z ganache, jaki do tej pory upiekłam. Uwielbiam połączenie lekko kwaśnego smaku sera ze słodyczą dyni. Użyłam dyni hokkaido i przygotowałam z niej gładkie, aromatyczne purée, które nadało masie piękny kolor i idealną konsystencję.
A iż święta już za pasem, naprawdę polecam Wam upiec ten sernik. Zachwyci nie tylko domowników, ale też każdego gościa, który go spróbuje.
Co ciekawe, tym razem nie miałam pod ręką „twarogu z wiaderka”, a mimo to sernik wyszedł zaskakująco pyszny — może choćby dzięki temu. Już planuję upiec kolejną wersję z tradycyjnego polskiego twarogu, żeby porównać smaki.

Przechowywanie i podawanie sernika dyniowego
Sernik dyniowy to sernik pieczony, ale mimo wszystko warto przechowywać go w lodówce, zwłaszcza jeżeli planujecie cieszyć się nim dłużej niż kilka dni. Niska temperatura pomaga zachować jego kremową konsystencję, świeżość oraz pełnię korzennych aromatów. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykrytym pudełku, aby nie chłonął zapachów z innych produktów.
Przed podaniem polecam wyjąć sernik z lodówki na około 20–30 minut, wtedy masa staje się delikatniejsza, bardziej kremowa i rozwija pełnię smaku. jeżeli przygotowaliście ganache, lekko ogrzany sernik prezentuje się jeszcze lepiej, bo polewa nabiera apetycznego połysku.
To deser, który świetnie smakuje zarówno solo, jak i podany z prażonymi migdałami, kleksem bitej śmietany czy odrobiną cynamonu. Idealny na święta, ale równie pyszny na co dzień.

sernik dyniowy z ganache
DrukujSkładniki:
Spód ciasteczkowy
120 g ciastek digestive
50 g masła, roztopionego
30 g migdałów, blanszownych
Masa serowa
500 g kremowego serka
200 g philadelphia
90 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 jajka
1 białko
1 łyżka skrobii kukurydzianej
Masa dyniowa
240 g puree z dyni
2 łyżki golden syropu
1 łyżka oleju kokosowego
25 g brązowego cukru
1 łyżka przyprawy korzennej
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
50 g jogurtu
1 żółtko
Ganache
100 g białej czekolady
1 łyżka golden syropu
1 łyżka oleju
1 łyżka śmietanki, 36% tł.
3 łyżki pokruszonych i prażonych migdałów
Przygotowanie:
- Ciastka digestive pokruszyć i wrzucić do miksera. Dodać migdały i zmiksować na proszek. Wlać rozpuszczone masło i wymieszać. Foremkę kwadratową o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na dno kruszonkę i równomiernie rozprowadzić, dociskając wałeczkiem. Włożyć do lodówki.
- Wymieszać oba rodzaje serków z cukrem i wanilią. Następnie dodawać po jednym jajku i białko, cały czas miksując. Na koniec dodać skrobię kukurydzianą i wymieszać szpatułką.
- W drugiej misce wymieszać dyniowe purée z rozpuszczonym olejem kokosowym, cukrem, jogurtem i przyprawami. Dodać jedną trzecią białej masy serowej i wymieszać. Nakładać obie masy na schłodzony spód na przemian — tak jak pokazałam na
. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Rozpuścić czekoladę z olejem, śmietanką i syropem. Rozprowadzić ganache po wierzchu sernika i posypać pokruszonymi migdałami. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Pokroić na 16 kawałków. Smacznego!












