Sernik dyniowy bez pieczenia. Zakochasz się od pierwszego kęsa [PRZEPIS]

g.pl 2 tygodni temu
Co zrobić z dyni? To pytanie zadaje sobie wiele osób, szczególnie jesienią. o ile chcesz zaskoczyć swoich bliskich, podaj im warzywo w słodkiej odsłonie. Osoby, które uwielbiają sernik, będą szczególnie zachwycone. Czas przygotowania tego deseru to maksymalnie godzina.
Jesienią kuchnia bez wątpienia należy do dyni. Najczęściej podajemy je pod postacią aromatycznej zupy kremowej. Niektórzy chętnie tworzą też z dyniowatej przetwory, makarony, racuchy, kotlety lub po prostu dodają ją do sałatek. Świetnie sprawdza się także jako baza słodkich przekąsek. Coraz większą popularność zaczyna zdobywać sernik dyniowy. Robi się go szybko, a co najważniejsze, jest lekki i pyszny.


REKLAMA


Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości


Pieczona dynia hakkaido lub piżmowa. Tak powstaje baza do jesiennej wariacji sernika
Masz w domu dynię i wolną godzinę na przygotowanie deseru? Nie zastanawiaj się, i zacznij przyrządzać jesienny sernik, w którym twoi bliscy bez wątpliwości się zakochają. Będziesz potrzebować:


0,5 kg obranej dyni, bez pestek (najlepiej sprawdzi się hakkaido lub piżmowa),
200 g herbatników maślanych,
2 łyżeczki korzennej przyprawy,
70 g masła,
20 g żelatyny,
1 pomarańcza,
50 g cukru pudru,
300 g serka homogenizowanego,
400 ml śmietanki 30 lub 36 proc.


Zobacz też: Pierogi z dynią, którymi zaimponujesz swojej babci. Posypią się pochwały
W pierwszej kolejności należy przygotować purée z dyni. W tym celu obrane i pozbawione pestek warzywo pokrój na mniejsze kawałki i piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Poczekaj, aż miękka dynia delikatnie ostygnie, a następnie zmiksuj ją. Po wykonaniu tej czynności możesz przejść do przyrządzenia spodu ciasta.


Sernik z dyni to jesienny hit. Ciasto wystarczy wstawić do lodówki, żeby stężało
Sernik przyrządzany na herbatnikowym spodzie to klasyka gatunku. Chcąc jednak nadać deserowi jeszcze bardziej jesiennego posmaku, chrupiącą przekąskę należy pokruszyć (można zblendować), a następnie połączyć z korzenną przyprawą oraz roztopionym masłem. Otrzymaną masę wyłóż na tortownicę i ugnieć ją palcami, rozprowadzając po każdym zakątku blaszki. Spód piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. W tym czasie możesz przejść do przyrządzania masy serowej.


Do wyciśniętego soku z pomarańczy należy wsypać żelatynę i dokładnie ją rozmieszać. Napój przelej do purée z dyni. Do tej samej miski dodaj cukier puder, serek homogenizowany oraz niewielką ilość startej skórki z pomarańczy. Następnie ubij śmietankę i stopniowo dodaj ją do pozostałych składników. Otrzymaną masę wyłóż na przestudzony spód. Tak uformowane ciasto wstaw do lodówki, żeby już na drugi dzień zajadać się tą pyszną jesienną przekąską. Dobrym pomysłem będzie również nałożenie na górę polewy czekoladowej i posypanie jej posiekanymi orzechami. Ten trik dodatkowo podkręci smak deseru.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału