Sernik baskijski będzie hitem nadchodzących świąt. Lepszego w życiu nie jadłam!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: sernik - Pyszności; foto: Canva


Sernik baskijski to prawdopodobnie najbardziej kremowa spośród wszystkich wersji tego popularnego ciasta. Odpowiednio zrobiony rozpływa się w ustach jeszcze bardziej, niż jego tradycyjny odpowiednik. Przygotuj go na zbliżającą się Wielkanoc, a gwarantujemy, iż z tego przepisu będziesz musiał się wyspowiadać niejednemu członkowi rodziny.

Jaki sernik jest najbardziej kremowy?

Pochodzący z północno-wschodniej Hiszpanii sernik baskijski nazywany jest ponoć „spalonym sernikiem”. jeżeli jednak uważasz, iż to miano oznacza, iż ciasto Basków jest cierpkie i niesmaczne, to od razu wyjaśniamy: nic z tych rzeczy.

Sernik baskijski zyskał ten „pseudonim” ze względu na pieczenie go w wysokich temperaturach, przez co jego wierzch ulega pysznej karmelizacji. Ciasto jest jednak puszyste, a jego konsystencja niesamowicie kremowa.

sernik baskijski – Pyszności; foto: Canva

Powyższą ciekawostkę proponujemy zaserwować rodzinie i znajomym podczas nadchodzącej Wielkanocy. Nie od dziś przecież wiadomo, iż to święto żyje nie tylko wytrawnymi potrawami z jajkiem i białą kiełbasą w rolach głównych, ale również popisami cukierniczymi urządzających śniadanie wielkanocne gospodyń. Cóż, ten przepis, pochodzący z portalu poezja-smaku.pl będzie w takim razie idealny na tę okazję. Jesteś gotowy? Oto on!

Sernik baskijski – przepis

Składniki:

  • 750 g słonego serka kremowego (np. philadelphia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ciastek np. herbatników
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tortownicę (przygotuj taką o średnicy około 24 centymetrów) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane ciastka musisz zmielić na pył. Następnie dodaj do nich stopione masło i wymieszaj. Teraz rozłóż uzyskaną masę równomiernie w tortownicy. Piecz przez 6-8 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Następnie wyjmij tortownicę i ostudź upieczony spód.

Serki kremowe i mascarpone utrzyj z cukrem, solą i pastą waniliową. Ustaw mikser na niskie obroty i do serków dodawaj stopniowo jajka, a później śmietankę. Tak przygotowaną masę powoli przelej do tortownicy z upieczonym spodem. Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz 35-40 minut.

sernik baskijski – Pyszności; foto: Canva

Po tym czasie wystudź sernik i wstaw go do lodówki. Po spędzeniu w nim całej nocy ciasto zastygnie, a ty możesz już rozkoszować się najdelikatniejszym sernikiem, jaki kiedykolwiek jadłeś. Smacznego!

Sernik baskijski jest pyszny, ale ten przepis z naszego kanału na YouTube też ci się na pewno spodoba. Koniecznie go zobacz!

Idź do oryginalnego materiału