Sernik baskijski to prawdopodobnie najbardziej kremowa spośród wszystkich wersji tego popularnego ciasta. Odpowiednio zrobiony rozpływa się w ustach jeszcze bardziej, niż jego tradycyjny odpowiednik. Przygotuj go na zbliżającą się Wielkanoc, a gwarantujemy, iż z tego przepisu będziesz musiał się wyspowiadać niejednemu członkowi rodziny.
Jaki sernik jest najbardziej kremowy?
Pochodzący z północno-wschodniej Hiszpanii sernik baskijski nazywany jest ponoć „spalonym sernikiem”. jeżeli jednak uważasz, iż to miano oznacza, iż ciasto Basków jest cierpkie i niesmaczne, to od razu wyjaśniamy: nic z tych rzeczy.
Sernik baskijski zyskał ten „pseudonim” ze względu na pieczenie go w wysokich temperaturach, przez co jego wierzch ulega pysznej karmelizacji. Ciasto jest jednak puszyste, a jego konsystencja niesamowicie kremowa.
sernik baskijski – Pyszności; foto: Canva
Powyższą ciekawostkę proponujemy zaserwować rodzinie i znajomym podczas nadchodzącej Wielkanocy. Nie od dziś przecież wiadomo, iż to święto żyje nie tylko wytrawnymi potrawami z jajkiem i białą kiełbasą w rolach głównych, ale również popisami cukierniczymi urządzających śniadanie wielkanocne gospodyń. Cóż, ten przepis, pochodzący z portalu poezja-smaku.pl będzie w takim razie idealny na tę okazję. Jesteś gotowy? Oto on!
Sernik baskijski – przepis
Składniki:
- 750 g słonego serka kremowego (np. philadelphia)
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 6 jajek
- 400 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ciastek np. herbatników
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Tortownicę (przygotuj taką o średnicy około 24 centymetrów) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane ciastka musisz zmielić na pył. Następnie dodaj do nich stopione masło i wymieszaj. Teraz rozłóż uzyskaną masę równomiernie w tortownicy. Piecz przez 6-8 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Następnie wyjmij tortownicę i ostudź upieczony spód.
Serki kremowe i mascarpone utrzyj z cukrem, solą i pastą waniliową. Ustaw mikser na niskie obroty i do serków dodawaj stopniowo jajka, a później śmietankę. Tak przygotowaną masę powoli przelej do tortownicy z upieczonym spodem. Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz 35-40 minut.
sernik baskijski – Pyszności; foto: Canva
Po tym czasie wystudź sernik i wstaw go do lodówki. Po spędzeniu w nim całej nocy ciasto zastygnie, a ty możesz już rozkoszować się najdelikatniejszym sernikiem, jaki kiedykolwiek jadłeś. Smacznego!
Sernik baskijski jest pyszny, ale ten przepis z naszego kanału na YouTube też ci się na pewno spodoba. Koniecznie go zobacz!