Serce palmy to bardzo zdrowy dodatek do dań. Warto je jeść nie tylko od święta

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: serce palmy - Pyszności; foto: Canva


Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej i zainteresowania zdrowym odżywianiem Polaków, na rynku pojawiają się coraz to bardziej egzotyczne produkty, których adekwatności prozdrowotne są po prostu oszałamiające. Dzisiaj chcemy ci opowiedzieć o niezwykłym, naturalnym artykule, którego nazwa — serce palmy — jest równie ciekawa, co jego zawartość.

Serce palmy to jadalne warzywo, pozyskiwane z rdzenia niektórych gatunków palm. Zwane inaczej „palmitos” albo „chonta” serce palmy było niegdyś elementem diety jedynie rdzennych mieszkańców terenów, w których te drzewa rosły; między innymi Amazonii, Azji i Ameryki Środkowej. Dzisiaj zainteresowanie tym niezwykłym produktem wzrosło, a to ze względu na jego wyjątkowe adekwatności. Okazuje się, iż surowiec ten jest niezwykle zdrowy, a jego działanie jest dla ludzkiego organizmu wręcz zbawienne.

serce palmy – Pyszności; foto: Canva

Dlaczego warto jeść wnętrze jadalnych palm?

Niezwykły skład sprawia, iż wszyscy powinniśmy przemyśleć włączenie tego produktu do diety. Ten surowiec to bogate źródło witaminy C, minerałów (m.in. cynku, magnezu, manganu, fosforu i wapnia), a także łatwo przyswajalnego białka i błonnika. Co więcej, serce palmy ma bardzo niski indeks glikemiczny, a wartość energetyczna wynosi 28 kcal na 100 gramów produktu.

Serce palmy niemal nie zawiera tłuszczu i cukru, co w połączeniu z powyżej wspomnianymi zaletami, daje w rezultacie idealny produkt dla osób przebywających na diecie. Ten produkt działa przeciwinfekcyjnie, zwalcza wolne rodniki, a choćby chroni przed chorobami takimi jak osteoporoza czy anemia.

Serce palmy — pozyskiwanie i dostępność

serce palmy – Pyszności; foto: Canva

Pozyskanie ich nie należy do najłatwiejszych zadań, co odzwierciedla też cena produktu. Żeby dostać się do rdzenia tych drzew, należy dosłownie obrać pień ze wszystkich warstw — kory, warstwy podkorowej i włókien. Ten długotrwały proces produkcyjny zwieńcza pobranie delikatnego i pysznego serca.

Smak tego specjału często porównuje się do szparagów albo karczochów. Na polskim rynku zwykle występuje w formie marynowanej. Kosztuje niemało, bo około 15 złotych za 450 gramów, ale może jednak warto? Wykorzystanie tego produktu do domowej sałatki nie tylko wzbogaci ją o niemałe walory zdrowotne, ale również nada jej interesującego smaku i… zaskoczy domowników.

A na Wielkanoc polecamy ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału