Ser w zamrażarce - hit czy kit? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o mrożeniu produktów mlecznych

g.pl 1 dzień temu
Każdy z nas choć raz w życiu zastanawiał się, czy ser można mrozić, aby go później wykorzystać do innych potraw. Dlatego podpowiadamy, jak sobie radzić, gdy chcemy wydłużyć możliwość wykorzystania tego pysznego dodatku. Nie jest to wcale trudne.
Mrożenie to świetny sposób, by przedłużyć możliwość wykorzystania w kuchni różnych produktów spożywczych. Oczywiście nie oznacza to, iż ich data ważności wydłuża się w nieskończoność. Pozwala jednak przechować nadmiar jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie wykorzystać od razu w całości. Co jednak ważne i należy to podkreślić, ser i dania z niego stworzone nadają się do mrożenia.


REKLAMA


Zobacz wideo Klopsiki z makaronem w sosie serowym


Czy można mrozić ser lub inne jedzenie? Wyjaśniamy
Wiemy już, iż ser bez problemu można zamrozić. Co do zasady można zamrażać niemal wszystko. Należy jednak zwrócić uwagę na to, iż produkty mrożone mają wyznaczoną datę, po której nie powinny być już przydatne do spożycia. Średnio można przyjąć, iż nie należy przechowywać żywności dłużej niż kilka miesięcy. Wszystko zależy jednak od rodzaju produktu. Przykładowo:


gotowe dania drobiowe można przechowywać zamrożone do sześciu miesięcy;
zupy można przechowywać zamrożone tylko dwa miesiące;
mrożonego kurczak w tuszce można przechowywać 12 miesięcy.


Czy można zamrozić twaróg? Biały ser gwałtownie się psuje
Na pytanie, czy można zamrozić twaróg, należy z pełnym przekonaniem odpowiedzieć twierdząco. Jest to jednak jeden z produktów, które nie powinny leżeć w zamrażarce zbyt długo. Najlepiej, by został on wykorzystany w przeciągu trzech miesięcy od zamrożenia. jeżeli będzie przechowywany w szczelnym opakowaniu, nie straci na konsystencji ani nie wywietrzeje i będzie tak samo dobrze nadawał się do przyrządzenia np. pierogów ruskich lub zrobienia po prostu twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem, jak świeży.
Zobacz też: Możesz pomylić z pietruszką. Ma dużo wit. C, a jej smak współgra z pomidorami, marchewką i selerem
A czy można zamrozić każdy ser żółty? Sprawdźmy
jeżeli można to zrobić z twarogiem, to tym bardziej z serem żółtym. Tu także nie ma znaczenia, czy będzie to gouda, salami, radamer, czy jakikolwiek inny. Liczy się to, by produkt był adekwatnie opakowany.


A czy można zamrozić ser żółty, gdy jest już częścią dania? Oczywiście, iż tak - bez problemu można przecież znaleźć na półkach sklepów spożywczych np. mrożone zapiekanki, które posypane są właśnie żółtym serem. Także i w tym przypadku należy jednak pamiętać o dacie przydatności do spożycia (ser żółty można przechowywać w zamrażarce 3-4 miesiące).


W jakim opakowaniu mrozić ser? Zobacz, czy ma to znaczenie
Najważniejsze jest to, by do produktu, który jest wkładany do zamrażarki, nie dostawało się powietrze. jeżeli będzie źle zapakowany, zacznie wysychać. Pojawią się wtedy na nim charakterystyczne plamki, które sprawią, iż będzie nie tylko suchy, ale też niesmaczny. Co więcej - taki produkt zacznie także przechodzić innymi zapachami z zamrażarki.
Jakie jest więc najlepsze rozwiązanie, jeżeli chcemy zamrozić otwarty ser? Można kupić specjalne woreczki lub pojemniki do przechowywania żywności w zamrażalniku.
Mrozisz produkty spożywcze w dużych ilościach? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału