Sekretny składnik surówki colesław. Będzie lepsza niż w restauracji

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kapusta - Pyszności


Surówkę colesław należy uznać za tę jedną z najpopularniejszych. Króluje jako dodatek w wielu daniach obiadowych. Okazuje się, iż tę klasyczną surówkę można urozmaicić jednym wyjątkowym dodatkiem. Jaki jest sekretny składnik surówki colesław? Będziesz zaskoczony.

Sekretny składnik surówki colesław – podkreśli smak warzywnej przekąski

Dlaczego surówka colesław uchodzi za tę ulubioną? Dzieje się tak z kilku istotnych powodów. Na pewno urozmaica niejeden obiad, jest bardzo prosta w przygotowaniu, jak też zachwyca smakiem. A może być jeszcze lepiej. Aby wzbogacić jej smak, dobrze jest dodać sekretny składnik surówki colesław, którym jest sos czosnkowy, przygotowany na bazie śmietany i majonezu. Dzięki temu ta popularna surówka będzie dużo lepsza niż w restauracji. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przygotował ją do swojego najbliższego obiadu.

Kapusta – Pyszności

Jak zrobić surówkę colesław?

Receptura na ulubioną surówkę Polaków jest naprawdę prosta. Wszystkie warzywne składniki dobrze będzie wzbogacić sosem czosnkowym, dzięki czemu surówka colesław nabierze odpowiedniego smaku. Przeczytaj i sprawdź, jak ją zrobić.

Składniki:

  • 1 większa marchewka
  • ćwiartka niewielkiej główki kapusty białej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka gęstej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, cukier i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Skoro już wiesz, jakie jest sekretny składnik surówki colesław, to czas zabrać się do roboty. Rozpocznij od dokładnego poszatkowania białej kapusty. Umieść ją w misce i dodaj startą na tarce o grubych oczkach – marchewkę oraz posiekane listki pietruszki. Przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek połącz z majonezem i śmietaną. Wlej ocet winny, dopraw solą i pieprzem i starannie wymieszaj sos. Dodaj go do warzyw, wymieszaj składniki i następnie spróbuj. Gdy będzie zbyt kwaśna, to dodaj odrobinę cukru.

Surówka Colesław – Pyszności

Przed podaniem, surówkę colesław dobrze jest schłodzić w lodówce przez 30 minut. Dzięki temu wszystkie składniki dobrze się „przegryzą”, a obiad będzie dużo lepszy. Smacznego!

A na swój rodzinny obiad przygotuj wieprzowe kieszonki z żółtym serem i ogórkiem. Dokładny przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału