Sekret czystych palników gazowych. Ten trik odmieni ich wygląd

shareinfo.pl 5 godzin temu
fot. screen Youtube / Clever unterwegs

Gdy gotujemy obiad na kilku palnikach jednocześnie, wtedy łatwo o zabrudzenie kuchenki. Gromadzące się na palnikach resztki potraw zasychają, przez co trudno się ich potem pozbyć. Nie trzeba stosować silnej chemii ze sklepu, by przywrócić urządzeniu blask. Domowe metody sprawdzają się znakomicie, są bezpieczne dla otoczenia i mało kosztowne. Do walki z zabrudzeniami wykorzystaj detergenty, które masz w kuchni.

Kuchnia to miejsce, w którym wiele się dzieje: tłuszcz strzela na wszystkie strony, ziemniaki kipią, a z patelni wycieka sos. W efekcie kuchenka wygląda jak pole bitwy. Jej powierzchnia, palniki i ruszt trzeba regularnie czyścić. Niekoniecznie drażniącą chemią ze sklepu. Lepszą masz w zasięgu ręki.

Od czystości palników, a zwłaszcza dysz, zależy wysokość naszych rachunków za gaz. Niedrożne zużywają więcej gazu. Skąd wiedzieć, kiedy czas zabrać się za porządki w kuchni? Przyjrzyj się barwie płomienia. Niebieska oznacza, iż palniki są w idealnym stanie, a kuchenka działa prawidłowo. Niepokojący jest żółty kolor ognia. Wtedy powinieneś zabrać się za staranne mycie palników. Przedstawiamy skuteczną domową metodę czyszczenia.

Jak umyć dysze w kuchence gazowej?

Pokrój limonkę na plasterki. Z gąbki do mycia naczyń wytnij nożyczkami otwór (w punkcie gdzie miękka część styka się z szorstką) i do środka wsuń plasterek owocu.

Do naczynia wlej 100 ml wody, dodaj 3 łyżki płynu do mycia naczyń i 3 łyżki octu, wymieszaj. Maczaj w roztworze gąbkę i czyść palniki gazowe. Gdy limonka się zużyje, wyjmij ją i wsuń nowy plasterek. Możesz umieścić w tej mieszance palniki na więcej czasu, a zabrudzenia namiękną i dużo łatwiej je usuniesz.

Idź do oryginalnego materiału