Sękacz odchodzi w cień, gdy na stole pojawia się mrowisko. Goście skubią do ostatniego okruszka

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Jak smakuje mrowisko? Ten tradycyjny podlaski deser, który wyglądem przypomina kopiec, skradł moje kubki smakowe od pierwszego kęsa. Poprosiłam o przepis i okazało się, iż jest prosty w przygotowaniu, a jego składanie to świetna zabawa.
Mrowisko, znane również jako kopiec lub choineczka, to tradycyjny deser wywodzący się z kuchni litewskiej i podlaskiej. Przed laty gościł wyłącznie na stołach zamożnych gospodarzy, jednak z czasem zyskał również popularności w kuchni ludowej. Do dziś cieszy się uznaniem, zwłaszcza w okolicach Sejn, położonych na Pojezierzu Wschodniosuwalskim. Przygotowywane jest na różne okazje, takie jak wesela, chrzciny, stypy. Co ciekawe, w 2006 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia


Z czego zrobione jest mrowisko? Ciasto z Podlasia to prawdziwy majstersztyk
Ciasto na kształt mrowiska to niezwykle delikatny i chrupiący przysmak. Dodatek miodu, orzechów, rodzynek i maku sprawia, iż smakuje wybornie, a ze stołu znika szybciej, niż zajmuje ułożenie cienkich, smażonych kawałków chrustu. Przepis dostałam od znajomej, która pochodzi z Podlasia, a w jej domu mrowisko przygotowuje się nie tylko od święta.


Składniki:


3 szklanki mąki pszennej (tortowej),
6 jajek,
3-4 łyżki śmietany 18 proc.,
3 łyżki cukru pudru,
łyżeczka soli,
kieliszek spirytusu (lub octu),
3 łyżki masła (roztopionego),
3-4 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
2-3 łyżki cukru,
2-3 łyżki wody,
mak, rodzynki, orzechy lub suszone jabłka (do posypania).


MrowiskoOtwórz galerię
Jak smakuje mrowisko? Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a każdy kęs uzależnia
Według tego przepisu ciasto mrowisko przez cały czas zachowuje ducha tradycji, ale jest bardziej przystępne. Od czego zacząć? Oto sposób przygotowania.


Najpierw robimy ciasto. Do misy miksera lub większej miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło oraz 2 łyżki śmietany. Mieszamy całość, a następnie dodajemy kolejne 2 łyżki śmietany oraz kieliszek spirytusu. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czas na napowietrzenie. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i energicznie uderzamy wałkiem. Składamy i zbijamy przez ok. 10 minut, by było lekkie i kruche. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 15 minut w lodówce.
Rozwałkowanie i krojenie. Wyjmujemy ciasto, dzielimy na porcje i bardzo cienko wałkujemy. Możemy do tego użyć maszynki do makaronu. Gotowe płaty tniemy w cienkie paski lub romby. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.
Smażymy chrusty. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i smażymy kawałki ciasta na złoty kolor. Robimy to krótko, z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Budujemy mrowisko. Na paterze rozlewamy cienką warstwę syropu miodowego (z miodu, masła, cukru i odrobiny wody). Układamy większe chrusty w krąg, polewamy syropem, posypujemy makiem i rodzynkami. Potem kolejne warstwy (mniejsze) aż powstanie kopiec. Na końcu polewamy odrobiną syropu i dekorujemy.
Idź do oryginalnego materiału