Schabowe z boczniaka w ekstra panierce. Przepis Strzelczyka to hit

shareinfo.pl 3 dni temu
fot. screen Youtube / @ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk niejednokrotnie zaskakiwał nas swoimi przepisami, ale tym razem przeszedł samego siebie. Udowodnił, iż bazą kotleta schabowego nie musi być wyłącznie mięso. Kucharz pokroił grzyby, otoczył w cieście i usmażył. Ten wynalazek smakuje jeszcze lepiej niż schabowe. Mogą się nim raczyć zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Kreatywne kotlety z boczniaka w ekstra panierce to festiwal smaku na talerzu.

Boczniak wartościowy grzyb. Sam w sobie jest soczysty, a w panierce przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Kotlety smakują wybornie i można je z sukcesem podać na obiad zamiast standardowych schabowych. Pasują do nich gotowane ziemniaki i sałatka warzywna (np. mizeria). Bezmięsne kąski – w porównaniu do klasyki, mają o wiele mniej kalorii. Grzyby dostarczają białka, witamin z grupy B i substancji mineralnych tj. wapń, cynk i magnez. Samo zdrowie!

Przepis Strzelczyka na boczniaki w cieście

Składniki:
600 g boczniaków,
80 g mąki pszennej,
70 ml mleka,
2 jajka,
pieprz i sól,
1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki,
2 ząbki przeciśniętego czosnku,
szczypta płatków chili,
olej do smażenia.

Wykonanie:
W miseczce połączyć jajka z mlekiem, przesianą mąką, czosnkiem, chilli i papryką w proszku. Mieszać na spójną i gęstą masę.

Umyć i osuszyć grzyby, a potem umieścić na desce i rozbijać przy pomocy tłuczka, ale bardzo lekko!

Boczniaki posypać pieprzem i solą, a potem obtaczać w cieście.

Smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu z dwóch stron, aż się zezłocą. Umieszczać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Podawać z ulubionymi dodatkami. A jeżeli jesteś ciekaw, jak Tomasz Strzelczyk robi prawdziwego schabowego, zajrzyj tutaj.

Idź do oryginalnego materiału