Schab z wolnowaru na kanapki

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Zdarza się twardy, czasem także zbyt suchy... schab, choć pyszny, nie jest łatwym kawałkiem mięsa. Za to dobrze przyrządzony rozpływa się w ustach nie tylko w wydaniu na obiad! Przygotowana z niego domowa wędlina to miła i aromatyczna odmiana w kanapkowym menu.


Peklowanie - na sucho - 7 dni.
Wolnowar - 5,5 h, w ustawieniu solw cook high.

Składniki:

  • 1,331kg schabu (celowo wybrałam kawałek z nieobciętą warstwą tłuszczu i przerostem w warkoczu)
  • 28,6g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 0,33 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kubeba
  • 0,25 łyżeczki pieprzu białego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 8 szt. liści laurowych
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100ml wody

Wykonanie:

  1. Schab myjemy i osuszamy.
  2. Gorczycę i ziele angielskie młotkujemy. Przekładamy do miseczki, w której będziemy mieszać marynatę.
  3. Majeranek ucieramy na proszek w moździerzu. Przekładamy do miseczki, w której będziemy mieszać marynatę.
  4. Do miseczki z rozdrobnionymi przyprawami dodajemy sól peklującą i pozostałe przyprawy, poza liściami laurowymi. Mieszamy.
  5. Otrzymaną mieszanką nacieramy z każdej strony schab - peklowanie na sucho, nie dodajemy tu płynów.
  6. Schab przekładamy do pojemnika (najlepiej użyć pojemnika lub worka próżniowego), umieszczając na spodzie i na wierzchu schabu po 4 liście laurowe.
  7. Pojemnik szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce. Mój kawałek spędził w lodówce prawie 7 dób.
  8. Wyciągamy zapeklowany schab z lodówki.
  9. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w grube półtalarki (ok 0,5cm grubości). Cebulą wykładamy dno naczynia wolnowaru.
  10. Do cebuli wlewamy olej. Mieszamy.
  11. Cebulę zalewamy wodą.
  12. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy schab, umieszczając go stroną z warstwą tłuszczu ku górze (dzięki temu lekko wytapiający się tłuszcz będzie nawilżał chude mięso wewnątrz).
  13. Wolnowar zamykamy, ustawiamy na tryb high i czas na 5,5h.
  14. Po zakończeniu wolnego gotowania mięso wyciągamy na kratkę i studzimy.
  15. Wystudzony schab przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału