Peklowanie - na sucho - 7 dni.
Wolnowar - 5,5 h, w ustawieniu solw cook high.
Składniki:
- 1,331kg schabu (celowo wybrałam kawałek z nieobciętą warstwą tłuszczu i przerostem w warkoczu)
- 28,6g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 0,33 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,25 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 0,25 łyżeczki pieprzu kubeba
- 0,25 łyżeczki pieprzu białego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 8 szt. liści laurowych
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 100ml wody
Wykonanie:
- Schab myjemy i osuszamy.
- Gorczycę i ziele angielskie młotkujemy. Przekładamy do miseczki, w której będziemy mieszać marynatę.
- Majeranek ucieramy na proszek w moździerzu. Przekładamy do miseczki, w której będziemy mieszać marynatę.
- Do miseczki z rozdrobnionymi przyprawami dodajemy sól peklującą i pozostałe przyprawy, poza liściami laurowymi. Mieszamy.
- Otrzymaną mieszanką nacieramy z każdej strony schab - peklowanie na sucho, nie dodajemy tu płynów.
- Schab przekładamy do pojemnika (najlepiej użyć pojemnika lub worka próżniowego), umieszczając na spodzie i na wierzchu schabu po 4 liście laurowe.
- Pojemnik szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce. Mój kawałek spędził w lodówce prawie 7 dób.
- Wyciągamy zapeklowany schab z lodówki.
- Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w grube półtalarki (ok 0,5cm grubości). Cebulą wykładamy dno naczynia wolnowaru.
- Do cebuli wlewamy olej. Mieszamy.
- Cebulę zalewamy wodą.
- Do tak przygotowanego naczynia przekładamy schab, umieszczając go stroną z warstwą tłuszczu ku górze (dzięki temu lekko wytapiający się tłuszcz będzie nawilżał chude mięso wewnątrz).
- Wolnowar zamykamy, ustawiamy na tryb high i czas na 5,5h.
- Po zakończeniu wolnego gotowania mięso wyciągamy na kratkę i studzimy.
- Wystudzony schab przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
Spodobał Ci się przepis?